Ajvar


Zdjęcie - Ajvar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Papryka - jest! Bakłażany - obecne! Pomidory - są! Więc szybko wskakiwać do garnka, bo będzie aj-aj-ajvar!
W zeszłym roku przywiozłam z Chorwacji słoik tego bałkańskiego sosu i zakochałam się od pierwszej łyżki. Postanowiłam zrobić sama, poczytałam, poszukałam i wyczarowałam swój ajvar. Pyszny, gęsty, wyraźnie paprykowy i tak smaczny, że wyjadałam go z garnka podczas gotowania:)
Przygotowanie ajvaru jest dość pracochłonne, zajmuje też sporo czasu, ale smak wynagrodzi każdą minutę, spędzoną w kuchni.
Polecam!

Składniki (na ok 2,5 litra gotowego ajvaru):
3kg papryki czerwonej
3 duże bakłażany
1 młoda mała żółta cukinia (można pominąć)
3 cebule
6-7 pomidorów
1 papryczka chilli
2 łyżki soli
3 łyżki octu winnego
4 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
1 główka czosnku
60ml oliwy
2 łyżki cukru brązowego

Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, cebulę obrać. Warzywa (paprykę skórką do góry, bakłażany i cukinię przekrojoną stroną do góry, cukinię, cebulę i czosnek) ułożyć na blachach i wstawić do piekarnika. Piec ok 30-40 minut w temperaturze 220stC. funkcja "grill".
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
Gdy papryka przypiecze się z wierzchu, ułożyć gorącą w misce, przykryć woreczkiem foliowym i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie zdjąć skórkę (powinna łatwo schodzić). Z bakłażanów wydrążyć miąższ, czosnek obrać.
Wszystkie warzywa zemleć na maszynce, przełożyć od garnka, dodać posiekaną ostrą papryczkę i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż pasta stanie się gęsta. Doprawić do smaku solą i cukrem, dodać wędzoną i słodką paprykę, wlać oliwę. Gotować od uzyskania pożądanej gęstości.
Gorący ajvar nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem na kilkanaście minut.
Przechowywać w piwnicy.
Smacznego!

Zdjęcie - Ajvar - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ajvar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kiszona papryka

Kiszona papryka

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Papryka marynowana
2

Papryka marynowana

A_SE A_SE
Shabbyeat

Ajwar - pasta z pieczonej papryki i bakłażana
2

Ajwar - pasta z pieczonej papr…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Papryka kiszona - zimowe zapasy
2

Papryka kiszona - zimowe zapas…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra
1

Pasta paprykowa przepis prosty…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Jesienny relisz z mango i jabłkiem
1

Jesienny relisz z mango i jabł…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis