Ajerkoniak

Zdjęcie - Ajerkoniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Gęsty, kremowy, lekko słodki likier jajeczny produkowany na spirytusie z dodatkiem cukru i wanilii, głównie w Holandii. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, lodów jak i kremów do ciast. Warto przygotować go w domu, gdyż jest znacznie lepszy od tego, ze sklepowej półki i bardzo prosty w przygotowaniu.

 Czas przygotowania 20 min.

Ingredients

  1. 8 dużych jajek
  2. 250 g drobnego cukru
  3. 500 ml mleka 3,2%
  4. 250 ml spirytusu
  5. 2 cukry waniliowe
  6. lub
  7. 200 ml mleka
  8. 500 ml wódki

Instructions

  1. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy mleko, spirytus (wódkę), cały czas ucierając na najmniejszych obrotach. Gotowy ajerkoniak rozlewamy do butelek i odstawiamy. Po kilku godzinach ajerkoniak troszkę opadnie, więc można uzupełnić butelki do pełna. Dobrze jest co jakiś czas potrząsnąć butelkami.

Przepisy z tych kategorii

Suchy lód, domowe efekty specjalne
2

Suchy lód, domowe efekty specj…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto Pijak
3

Ciasto Pijak

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Nalewka z żurawiny - żurawinówka
1

Nalewka z żurawiny - żurawinów…

upl upl
Niebo w gębie

Eggnog - świąteczny poncz jajeczny z whisky
2

Eggnog - świąteczny poncz jaje…

food² food²
Food Square

Kostka ajerkoniakowa

Kostka ajerkoniakowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Nalewka żurawinowa
2

Nalewka żurawinowa

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Skrzydeła w whiskey, słodko-ostre, na imprezę, dla Niego, NAJLEPSZE!!!
1

Skrzydeła w whiskey, słodko-os…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Stir - Fry z kurczakiem, ananasem i chili
3

Stir - Fry z kurczakiem, anana…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto rodzynkowiec
3

Ciasto rodzynkowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake