Aillade i marynowany łosoś. Klasyka odnowiona. Świętujemy!

Zdjęcie - Aillade i marynowany łosoś. Klasyka odnowiona. Świętujemy! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Opłatek przygotowany na tacy.
Na niebie pierwsza gwiazda.
Aniołowie i Bliscy są wśród nas.
Kolędy w nas jeszcze nieśmiałe.
Czekamy, czy nieznajomy zapuka do drzwi…
Za oknami gaśnie światło dnia.
Zaraz zasiądziemy do stołu.
Obok dań tradycyjnych podam  klasyczne doprawione na nowo.
Niewiele potrzeba, aby znana nam potrawa zaskoczyła wszystkich niecodziennym dodatkiem.
Szczęśliwego świętowania!

Zdjęcie - Aillade i marynowany łosoś. Klasyka odnowiona. Świętujemy! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aillade z pistacjami

Ten sos  pochodzi z Langwedocji. Podstawą jest puree z czosnku z dodatkiem oleju lub oliwy, orzechów, migdałów lub pistacji.
Aillade podaje się najczęściej z piersią kaczki, wieprzowiną, cielęciną, grillowanymi warzywami.
Wspaniale smakuje z rybą i jako dodatek do zupy.

2/3 szklanki (110g) łuskanch pistacji (niesolonych)
3-4 średnie ząbki czosnku, obrane i grubo posiekane
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki wody
6-8 łyżek (90-125ml) oliwy
wiśniówka, eau-de-vie, lub brandy
1 pomarańcza lub mandarynka, najlepiej wolna od oprysków

Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
Rozprowadź pistacjie na małej blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 3 minuty, aby tylko się ogrzały. Wyjmij z piekarnika i ostudź przez kilka minut, a następnie grubo je posiekaj.
Przy użyciu moździerza i tłuczka, rozetrzyj czosnek z solą aż powstanie pasta. Użyj 3 ząbki czosnku, jeśli chcesz sos lekko czosnkowy, 4 ząbki, jeśli chcesz bardziej zdecydowany.
Dodaj pistacje i rozetrzyj je w moździerzu, aż bardzo dobrze rozbiją się na kawałki. Ponieważ mają dużo oleju, może trzeba skrobać po bokach moździerza  gumową szpachelką. Mieszaj  kilka razy.
Dodaj wodę,  wymieszaj z orzechami, następnie dodaj 6 łyżek stołowych (90 ml) oliwy, po jednej łyżce na raz. Dodaj chlust wiśniówki, eau-de-vie, lub brandy i trochę skórki pomarańczy lub mandarynki . Jeśli aillade jest zbyt gęste ,dodaj dodatkową łyżkę lub dwie oliwy. Dodaj sól do smaku, jeśli to konieczne.
Przechowywanie : Aillade najlepiej przygotować  kilka godzin przed planowanym użyciem i wstawić do lodówki.( Sos można przechowywać przez około tydzień w lodówce). Doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem.

* przepis Davida Lebovitza

Zdjęcie - Aillade i marynowany łosoś. Klasyka odnowiona. Świętujemy! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łosoś marynowany z koperkiem

1 filet łososia ze skórą
pęczek koperku
2 łyżki cukru
2 łyżki soli

Posiekaj koperek. Wymieszaj z cukrem i solą.
Natrzyj łososia, owiń folią i odstaw do lodówki na 2 doby.
Odwracaj rybę co jakiś czas.
Wyjmij, odwiń z folii i wytrzyj z marynaty.
Pokrój w cieniutkie plastry.
Podaj z sosem.

Spokoju i radości,
ciepła i nadziei,
pysznych spotkań przy świątecznym stole!

 

Przepisy z tych kategorii

Lemon curd – cytrynowy krem do ciast i deserów
2

Lemon curd – cytrynowy krem do…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Najlepszy krem kawowy - boski!
1

Najlepszy krem kawowy - boski!

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Mus cytrynowy po duńsku

Mus cytrynowy po duńsku

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Sos z orzechów ziemnych
2

Sos z orzechów ziemnych

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sos żurawinowy na czerwonym winie
1

Sos żurawinowy na czerwonym wi…

food² food²
Food Square

Jak zrobić ocet jabłkowy
4

Jak zrobić ocet jabłkowy

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Kokosowe serduszka
1

Kokosowe serduszka

montka montka
cukierenka

Makaroniki malinowe z hibiskusem (w wersji mini)
1

Makaroniki malinowe z hibiskus…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pączki z pistacjami
2

Pączki z pistacjami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pączki pieczone z masłem orzechowym
1

Pączki pieczone z masłem orzec…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Spiralki waniliowo-orzechowe

Spiralki waniliowo-orzechowe

Kolosanka-Katarzyna Szymik Kolosanka-Katarzyna Szymik
Kolosanka

Naleśniki z serem i masłem orzechowym
2

Naleśniki z serem i masłem orz…

figmara figmara
figowe smaki