Acquacotta. Zupa na kamieniu. Veni. Vidi. Edi!

Zdjęcie - Acquacotta. Zupa na kamieniu. Veni. Vidi. Edi! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do Toskanii przygnała mnie tęskonota….za smakami, zapachami, kolorami, winem….
Za tym co prawdziwe i lokalne.
Włosi z natury jedzą prawdziwe jedzenie.
Mięso ma tutaj naturalny smak. Nie spotkałam szprycowanego wodą!
Sery, masło, smakują mlekiem.
Chleb jest pieczony na lokalnej mące i nie pleśnieje nawet długo przechowywany.
Oliwa. Ponoć najbardziej fałszowany produkt na świecie.
Kupuję ją lokalnie w napotkanej Azienda agricola. W Toskanii poza miastem każdy ma swoje oliwne drzewa i tłoczy oliwę.
Wino. W regionie Chianti, gdzie zamieszkalismy rośnie wszędzie i kupić je można w prawie każdej Azienda Enoteca.
Warzywa są najlepsze na targu albo na straganie przy gospodarstwie, które mija się jadąc dokądś szutrową drogą.
Targ to osobna historia. Zaopatrzyć się na nim można we wszystko i jednocześnie pysznie zjeść. Najlepsze panini con pancetta jadam na targach w małych miasteczkach.
A czasami wystarczy tylko woda, wino, chleb i oliwa.
Veni. Vidi. Edi!

Zdjęcie - Acquacotta. Zupa na kamieniu. Veni. Vidi. Edi! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Acquacotta
zupa na kamieniu
dla dwóch osób

2 kromki toskańskiego chleba – klik!
ząbek czosnku
łyżka oliwy

250g dojrzałych w słońcu pomidorów
łodyga selera naciowego
cebula
ząbek czosnku
peperoncino
sól do smaku
2 łyżki oliwy
200ml wody
2 wiejskie jajka
100g dojrzałego pecorino

Seler i cebulę kroimy na małe kawałeczki. Tak samo peperoncino. Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy je na kawałki odrzucając pestki. W garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy rozgnieciony ząbek czosnku i chwilę podsmażamy. Dodajemy peperoncino i mieszamy łopatką.
Dalej wkładamy seler i cebulę, mieszamy i chwilę podsmażamy. I wreszcie pomidory.
Solimy, wlewamy 200ml wody i gotujemy bardzo wolno na małym ogniu.
Kiedy płyn zgęstnieje, zmniejszamy grzanie. Pecorino ścieramy na tarce.
Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, wkładamy rozgnieciony ząbek czosnku i chwilę podgrzewamy, aż zacznie uwalniać się zapach czosnku. Czosnek wyjmujemy, a na patelni układamy kromki chleba i podsmażamy je na złoto z obu stron. Odstawiamy z ognia.
Pod garnkiem z zupą zwiększamy ogień i wbijamy na wierzch dwa jajka tak, aby zachować całe żółtko. Gotujemy do chwili kiedy białko się zetnie i zdejmujemy garnek z kuchni.
Do dwóch talerzy rozkładamy podpieczony i podzielony na kawałki chleb, wlewamy zupę, a na wierzch układamy jajka. Posypujemy startym pecorino.

Przepisy z tych kategorii

Zupa Caprese na piąte urodziny bloga
2

Zupa Caprese na piąte urodziny…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa pomidorowa rodem z Toskanii (Pappa al pomodoro)

Zupa pomidorowa rodem z Toskan…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Czekoladowa Panna Cotta

Czekoladowa Panna Cotta

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Toskański krem z fasoli. Sezonowo od A do M

Toskański krem z fasoli. Sezon…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pizza

Pizza

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciabatta na zakwasie z oliwkami i suszonymi pomidorami

Ciabatta na zakwasie z oliwkam…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti carbonara
2

Spaghetti carbonara

Patrycja Patrycja
Simply Food

Fit sałatka z kurczakiem
1

Fit sałatka z kurczakiem

Beti Beti
kruche babeczki

Pizza

Pizza

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciabatta na zakwasie z oliwkami i suszonymi pomidorami

Ciabatta na zakwasie z oliwkam…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Klasyczna focaccia lub ciasto na pizzę
1

Klasyczna focaccia lub ciasto…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Carbonara - prosta i szybka w przygotowaniu
2

Carbonara - prosta i szybka w…

Kaś Kaś
Bake&Taste