Porady kulinarne

Keks - o czym pamietać, aby był idelany?

Ciasto na keks musi być ciężkie. Po pierwsze dlatego, żeby uniosło ciężar bakalii, które niekiedy są ciężkie w strukturze.  Po drugie ciężka konsystencja keksu kojarzy mi się z najprawdziwszym i tradycyjnym przepisem na ciasto.

Kolejnym warunkiem doskonałego ciasta jest mnóstwo bakalii. Uwielbiam dodawać rodzynki, skórkę pomarańczową, cytrynową, kilka pokrojonych śliwek oraz kandyzowane owoce. Smaki są wtedy różnorodne raz trafimy na coś słodszego a raz mniej.

Ostatnim warunkiem dobrego keksu to wilgotność. Nie wolno dopuścić, aby leżał sobie na stole pokrojony na kawałki bez przykrycia. Kilka godzin i będzie prawie jak suchar. Zawsze przykrywaj go folią lub papierem, a będzie cudownie wilgotny.

Przepisy, których może dotyczyć porada

1

Świąteczny keks z kuchni staropolskiej – najlepszy przepis

imie nazwisko ilovebake
I Love Bake