Atina zaproponowała 2 świetne przepisy w kolejnej Weekendowej Piekarni.Cieszę się, że udało mi się oba wypróbować.Ten przepis miałam od dawna wydrukowany do wypróbowania, w końcu się udało :)
Właściwie nie planowałam robić tego ciasta, znam je z przepisu Liski, ale wpadłam na pomysł połączenia tego przepisu z trwającym właśnie Festiwalem Dyni.Wyszło bardzo udane połączenie :)
Taką sałatkę zrobiłam sobie, będąc przez całe 3 dni na diecie Dukana (dłużej nie wytrzymałam). Muszę przyznać, że całkiem niezła, choć nic nie poradzę na to, że brakowało mi dressingu, nie mówię już o majonezie, ale chociaż winegretu...
Nie jest tajemnicą , że najbardziej lubię chleby na zakwasie , czasami jednak sięgam też po przepisy na chleby drożdżowe , zwłaszcza , jeśli mają w sobie to "coś" (niecoś ;-) Tak jak ten oto chleb wiejski , który dzięki długiemu czasowi wyrastania bardzo zyskuje na smaku i dosyć dobrze przechowuje się (choć dla pewności jeden bochenek zamroziłam , bo tak szybko byśmy go nie zjedli).
Warto jej spróbować, bo jest naprawdę smaczna :)
Dla osób będących na Montignacu, pasta nadaje się na posiłek tłuszczowy. Nie wolno jej jednak łączyć z pieczywem.
Jedna z najprostszych i najtańszych zup. Moja ulubiona, szczególnie jeśli jest mocno czosnkowa i majerankowa. Ciekawa jestem czy w Waszych domach, tak samo przygotowuje sie zalewajkę, czy moze zupełnie inaczej:)
Poniższe danie polecam miłośnikom kuchni tajskiej w jej ostrej odmianie. Przepis zaczerpnęłam z książeczki "Kuchnia tajska" wydawnictwa Parragon. W oryginale zamiast indyka była tam pieczona kaczka - myślę, że też fajnie komponowałaby się z pozostałymi składnikami; niestety kaczki akurat nie udało mi się kupić i dlatego właśnie skorzystałam z indyka. Uprzedzam: jest to naprawdę ostre danie!
Bardzo lubię przepisy Nigelli bo wszystko co proponuje jest naprawdę smaczne. I nie chodzi tu o jakieś specjalnie wyszukane składniki ale o połączenie smaków. Dzisiejszy kotlet jest na to kolejnym dowodem. Kotlet jak kotlet ale aromatyczny sos musztardowy to jest to co mogę śmiało polecić na niedzielny obiad.
Pyszne ciacho! Mocno kokosowe, niesamowicie wilgotne i baaardzo śmietankowe. Wygladem przypomina sernik, aczkolwiek według mnie smakiem rózni sie od niego.
Do porannego chleba proponuję mały dodatek. Ta oto mięsna propozycja nadaje się również na specjalne okazje. Przetestowałam ją i wiem, że schab ziołowy będzie smakował gościom. Kiedy kilka lat temu, po raz pierwszy piekłam schab wyszedł mi suchy.
Wprawiona w dobry nastroj po tak milym poranku rzucilam sie w wir pracy. Krzatalam sie po kuchni piekac mocno migdalowe mini serniczki na przedszkolny festyn. A poniewaz Viki nalezy do mojego fanclubu, wiedzialam ze nie moge Jej rozczarowac.
Placuszki czosnkowe z pomidorami to propozycja przygotowana przede wszystkim do akcji "SMACZNIE I POMIDOROWO". Placuszki te rozpływają się w ustach, zrobiłam 2 wielkie talerze i moja rodzina wciągneła je w tempie ekspresowym. Placuszki można zabrać na piknik albo zjeść na śniadanie, gorąco polecam!