Cała rodzina uwielbia cukinię w każdej postaci. Z grilla, w szaszłykach, w sałatce, w tortillach i w tartach. Jednym słowem cukinia w stu odsłonach. Warzywo daje wiele możliwości. W zeszłym roku robiłam tez marynowane w oliwie w słoikach, też pyszne. Sezon cukiniowy się rozpoczął i można już kupić nasze rodzime a nie z eksportu. Zakupiłam ostatnio dwie ciemno i dwie jasno zieloniutkie, młodziutkie cukinie. Miała być z nich zapiekanka, ale stanęło na tarcie.
Co prawda wakacje zaczęły mi się w innej atmosferze niz planowałam ale i tak zapraszam na ciekawego drinka.Wiem, że wygląda on jak płyn do mycia naczyń ale zapewniam, że tak nie smakuje. Ale, żeby się o tym przekonać musicie go spróbować.
Dopiero co zakończyłam sesje na studiach i mam bardzo intensywny okres wykonywania milionów rzeczy, które odkładałam przez ostatni miesiąc. Niemniej nie mogłam już doczekać się zrobienia prawdziwego domowego deseru. Miałam jednak jedyne 20minut przed wyjściem z domu. Okazuje się, że to wystarczy. Pyszny, delikatny bardzo kremowy sernik. Uwielbiam truskawki, więc na nie padł wybór ale z pewnością można je zastąpić każdym innym owocem i sernik będzie równie rewelacyjny. Bardzo polecamJ
Moje pierwsze semifreddo, ale z pewnością nie ostatnie! Pracy przy nim niewiele. a smakuje niczym najlepsze lody . Wspaniale śmietankowe, z kawałeczkami truskawek - i tu moja rada- użyjcie do niego malutkich truskawek.
Ta propozycja na spaghetti jest naprawdę błyskawiczna. Nie zapomnijcie zacząć od nastawienia wody na makaron, całe danie można wtedy przygotować w dosłownie 20 min. Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy, można zwiększyć troszkę ilość pepperoncino. Bardzo polecam :)
Sezon nowalijkowy w pełni. trzeba korzystać z wiosny i lata, które obfitują w świeże, aromatyczne warzywa, zioła i nowalijki. Tym razem sałatka wiosenna, dobra na śniadanie, jako dodatek do obiadu lub żeby wziąć ja na śniadanie do pracy.
Postanowiłam spróbować kalafiora w innej postaci niż tradycyjnie gotowany i podany z rozpuszczonym masłem i bułką tartą. W sumie to tutaj też są te wszystkie składniki więc kaloryczność dania jest taka sama albo jeszcze większa biorąc pod uwagę sos beszamelowy i żółty ser. Ale kalafior w tej formie jest po prostu pyszny i raz na jakiś czas napewno nie zaszkodzi.
To chyba moje ostatnie ciasto truskawkowe w tym sezonie. Szczerze mówiąc dzisiaj nie miałam weny na pieczenie ale, że z tym ciastem zbyt dużo roboty nie ma to się na nie zdecydowałam. Jest to zwykły biszkopt przełożony masą z truskawkowego pure i jogurtu naturalnego. Dla stężęnia masy dodałam galaretkę truskawkową. Całość bardzo lekka i nie zapychająca.