W tego typu ciastach lubię , kiedy na wierzchu jest kruszonka , ale pomyślałam , że z taką ilością cukru (2 szklanki) raczej nie będzie potrzebna. I miałam rację , bo ciasto wyszło wystarczająco słodkie - bardzo dobre.
Sernik z kakaową kruszonką, to z pewnością dla większości z Was smak dzieciństwa. Pamiętam, że moja Mama piekła go często i albo z serków homogenizowanych albo z domowego twarogu. Dzisiaj wersja z porzeczkową konfiturą i ziemniakami zamiast budyniu czy mąki ziemniaczanej. Pycha!
Najlepszym ciastem na upały jest sernik na zimno. Nie trzeba włączać piekarnika a i tak powstanie przepyszny deser. Mój sernik jest bardzo orzeźwiający bo z całkiem sporą dawką soku cytrynowego.
Sałatkę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce nawet 3 dni - chociaz według mnie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu - a zresztą szczerze wątpię, aby cokolwiek się uchowało przez tyle czasu. Bo sałatka jest naprawdę przepyszna. Słodko-kwaśna, lekko czosnkowa, pikantna, ale nie diabelsko. Rewelka i tyle!
Do zimnego ryżu dodajemy posiekany szczypiorek. Paprykę zielona myjemy i kroimy w kosteczkę . Oliwki odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę . Składniki mieszamy . dodajemy majonez wymieszany z musztardą Jeszcze raz mieszamy ...
Ciasto jest delikatne, a jednocześnie przyjemnie chrupiące, a cytrusowe nadzienie jest pysznie orzeźwiające. Przy okazji z wyciekającego cukru tworzy się cieniutka, chrupka warstwa karmelu... Niebo w gębie, mówię Wam!
Kolejne ciasto z rabarbarem w roli głównej.Tym razem towarzyszy mu czerwona porzeczka.Te drobne soczyste kuleczki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C, potas, wapń i fosfor.
Składniki to chude gotowane mięso (wołowina i indyk), gotowane warzywa, białka jaj oraz przyprawy. Dodałam też sporo suszonej natki pietruszki. Pasztet ma dość luźną konsystencję, nadaje się do smarowania, ale też z powodzeniem można go kroić w plastry.
Lepkie, słodkawe, ostre, idealnie doprawione i z nutą sosu rybnego. A przed wrzuceniem do sosu - chrupiące - nieziemsko chrupiące! Później też są lekko chrupiące, ale tylko lekko, bo sos nieco łagodzi tę chrupkość.