Teraz już wiem, że we Włoszech to rodzaj „nadziewanej bagietki”. W pizzeriach jest to coś w rodzaju zawiniętej pizzy z nadzieniem najczęściej z sosu pomidorowego i mozzarelli. Nieskromnie przyznaję, że smakowało rewelacyjnie! Potrawa może nie powala swoim wyglądem, ale z tym nadzieniem była przepyszna!
Bułki wyszły bardzo smaczne i część zjedliśmy dziś na śniadanie razem z jajecznicą ;) Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona, jak bezproblemowe i łatwe do zrobienia się okazały. Dzięki temu nabrałam ochoty do eksperymentowania z innymi bułkami
Doskonałe chrupiące kwadraciki a'la faworki - ale nie można ich zbyt grubo rozwałkować bo nie będą takie chrupiące. Są doskonałe w smaku ale najlepiej smakują na ciepło... Polecam
Minimum składników, maksimum smaku. Ta nieskomplikowana sałatka potwierdza tylko zasadę, z którą się zgadzam, że proste znaczy dobre. I te kolory...wiosna na talerzu:)
Uwielbiam ta małe grzaneczki..najlepsze są oczywiście latem, gdy nagrzane od słońca pomidory smakują tak idealnie..Czasami jednak i zimową porą zatęskni się za takimi przysmakami..Wtedy wystarczy krótka chwila spędzona w kuchni, chrupiąca bagietka, wyciągnięta z piekarnika, pomidory, czosnek, bazylia..I tyle..można na chwilę próbować zapomnieć, że za oknem panuje zima.. :)
Nie każdy lubi pączki, czy też inne smażone słodkości. By jednak tłustoczwartkowej tradycji poniekąd stało się zadość, proponuję takie oto rogaliki. Drożdżowe, z marmoladą, lukrowane i bardzo puszyste, zupełnie jak pączki ! Tyle tylko, że pieczone i o innym kształcie.
Coś dla zapracowanych, albo leniwych - błyskawiczne, małe pączki. Przepis spontaniczny, z wykorzystaniem ciasta na "oponki". Tak sie złożyło, że w tym roku nie miałam dość czasu na ostatkowe wypieki. Jednak żeby tradycji stało się zadość, musialam coś wykombinować.
Prosta i smaczna babeczka. Dosyć wilgotna, bardziej ciężka niż puszysta (wbrew pozorom). Moja była pieczona w większej formie niż powinna, stąd jej trochę mizerny wygląd ;-)
Kilka dni temu pokazałam Wam pastę do chleba z ciecierzycy i drożdży. Dzisiaj kolejna z wykorzystaniem ciecierzycy, tym razem z dodatkiem suszonych pomidorów. Pyszna...
Pełnoziarnisty makaron, szpinak i żeby nie było za zdrowo i za dietetycznie, dodatek chrupiącego, podsmażonego boczku i kremowego serka mascarpone. Szybko i pysznie!
Tym razem przygotowałam dość nietypowe pierogi, bo robione z ciasta ziemniaczanego i pieczone w piekarniku... Jak nazwa wskazuje, pochodzą one z Litwy, jednak przyjęły się także na Suwalszczyźnie pod nazwą „soczewiaki”.