Zupa z rydzów

Zupa z rydzów
Ta zupa powstała właściwie przypadkiem. Kupiliśmy rydze do usmażenia ( tak zrobione są pyszne) . Okazało się ze miały wyjątkowo długie ogonki. Ogonki obcięłam, zostawiłam też kilka główek. Razem ok 200 g. Nigdy wcześniej nie robiłam zupy rydzowej, okazała się naprawdę bardzo smaczna. Polecam!

Zdjęcie - Zupa z rydzów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


składniki
ok 200 g rydzów
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok 180 g ziemniaków
1 l bulionu lub wywaru warzywnego
oliwa z oliwek
śmietana 30%
sól, pieprz
natka pietruszki

przygotowanie
Rydze oczyścić , odciąć ogonki. Kapelusze pokroić w paski, ogonki rozdrobnić w blenderze.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Na patelnię wlać trochę oliwy, podsmażyć cebulę aż trochę zmięknie. Dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. W garnku zagotować wywar, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem i zblendowane nogi grzybów. Na patelnię po cebuli dodać łyżkę oliwy i trochę masła , wrzucić pokrojone rydze. Podsmażać przez ok 5 minut a następnie dorzucić do wywaru razem z pokrojonymi ziemniakami. Przykryć i gotować ok 20 min, do miękkości. Zdjąć z ognia, podawać polane łyżką śmietany i posypane pietruszką. Smacznego!

Zdjęcie - Zupa z rydzów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa z rydzów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa z rydzów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa z rydzów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa z rydzów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa z rydzów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów