Zupa z porów

zielono mi.... 

2 pory

1 marchewka

1 pietruszka

1 cebula

1 kostka rosołowa

3 łyżki masła

1 ząbek serka topionego (śmietankowy)

1 łyżka śmietany

1/2 łyżeczki cukru

sól, pieprz do smaku

 

Warzywa obrać, umyć, zalać wodą. Wrzucić kostkę rosołową i gotować. Pory oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru, następnie dodać do gotującego się wywaru.

Po ugotowaniu zupę przecedzić przez sitko. Pora i cebulę zmiksować w blenderze, ponownie wrzucić do gara z wywarem. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością wywaru, dodać do zupy z topionym serkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Lekka sałatka na lato

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Kwiaty cukinii pieczone

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

2

Paluszki serowe w sosie koperk…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Grillowany oscypek z sosem tru…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

2

Ogórki faszerowane + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

1

Tarta truskawkowa z mascarpone

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Przepisy z tych kategorii

3

Zupa kremowa z cukinii i poró…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zupa z kalarepy

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Pomidorowa zupa z soczewicą i…

figmara figmara
figowe smaki

1

Chłodnik z pieczonych buraków

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zupa z warzywami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kremowa zupa z pieczonego kala…

Dzi Dzi
karmelowy