Zupa z porów

zielono mi.... 

2 pory

1 marchewka

1 pietruszka

1 cebula

1 kostka rosołowa

3 łyżki masła

1 ząbek serka topionego (śmietankowy)

1 łyżka śmietany

1/2 łyżeczki cukru

sól, pieprz do smaku

 

Warzywa obrać, umyć, zalać wodą. Wrzucić kostkę rosołową i gotować. Pory oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru, następnie dodać do gotującego się wywaru.

Po ugotowaniu zupę przecedzić przez sitko. Pora i cebulę zmiksować w blenderze, ponownie wrzucić do gara z wywarem. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością wywaru, dodać do zupy z topionym serkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

1

Pogacse z ciasta twarogowego

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Grzanki z kozim serem, figami…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

1

Serek labneh

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Sernik tiramisu

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Figi z serem brique

A_SE A_SE
Shabbyeat

Gnocchi ziemniaczane w kilku w…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Przepisy z tych kategorii

Bucatini all'Amatriciana

Kasia Kasia
Pełny talerz

1

Makaron z cukinią, boczkiem i…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Zupa pomidorowa z wolnowaru

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Tarta serowa z figami (Cheese…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Grillowany camemmbert

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Zapiekana faszerowana papryka

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!