Zupa z porów

zielono mi.... 

2 pory

1 marchewka

1 pietruszka

1 cebula

1 kostka rosołowa

3 łyżki masła

1 ząbek serka topionego (śmietankowy)

1 łyżka śmietany

1/2 łyżeczki cukru

sól, pieprz do smaku

 

Warzywa obrać, umyć, zalać wodą. Wrzucić kostkę rosołową i gotować. Pory oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru, następnie dodać do gotującego się wywaru.

Po ugotowaniu zupę przecedzić przez sitko. Pora i cebulę zmiksować w blenderze, ponownie wrzucić do gara z wywarem. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością wywaru, dodać do zupy z topionym serkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Jak topinambur zmienił się w p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Prosta, domowa zupa grzybowa

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Zupa dyniowa z makaronem ryżow…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Zupa pikantno-kwaśna

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Zupa krem z cukinii

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Rozgrzewająca zupa fasolowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

1

Bulionowa pasta mięsna, czyli…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Pikantne ziemniaczki z patelni

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Bakłażan zapiekany z pomidoram…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Biała rzodkiew z czarnym sezam…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Proste ciasto dyniowe

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Zupa dyniowa z makaronem ryżow…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu