Zupa z porów

zielono mi.... 

2 pory

1 marchewka

1 pietruszka

1 cebula

1 kostka rosołowa

3 łyżki masła

1 ząbek serka topionego (śmietankowy)

1 łyżka śmietany

1/2 łyżeczki cukru

sól, pieprz do smaku

 

Warzywa obrać, umyć, zalać wodą. Wrzucić kostkę rosołową i gotować. Pory oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru, następnie dodać do gotującego się wywaru.

Po ugotowaniu zupę przecedzić przez sitko. Pora i cebulę zmiksować w blenderze, ponownie wrzucić do gara z wywarem. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością wywaru, dodać do zupy z topionym serkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Kotleciki z kaszy jaglanej i p…

Laura Laura
Cafe Babilon

Fasolka szparagowa & cząber

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wieprzowina QAFP z jesiennymi…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Cukinia faszerowana kaszą jag…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zupa z dyni i buraków

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Kruche ciasteczka z dynią (pie…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Tarta dyniowa z cytrynowym kre…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Omlet z brokułami

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Chowder z łososiem

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Zupa krem brokułowo - jarmużow…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Baba ghanoush opcjonalnie bezs…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Węgierska zupa gulaszowa

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny