Zupa z porów

zielono mi.... 

2 pory

1 marchewka

1 pietruszka

1 cebula

1 kostka rosołowa

3 łyżki masła

1 ząbek serka topionego (śmietankowy)

1 łyżka śmietany

1/2 łyżeczki cukru

sól, pieprz do smaku

 

Warzywa obrać, umyć, zalać wodą. Wrzucić kostkę rosołową i gotować. Pory oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru, następnie dodać do gotującego się wywaru.

Po ugotowaniu zupę przecedzić przez sitko. Pora i cebulę zmiksować w blenderze, ponownie wrzucić do gara z wywarem. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością wywaru, dodać do zupy z topionym serkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Krem z kalafiora pieczonego

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Dynia i ser

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Zupa z pieczonej dyni hokkaido

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Jak topinambur zmienił się w p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Prosta, domowa zupa grzybowa

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Zupa dyniowa z makaronem ryżow…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Przepisy z tych kategorii

1

Wytrawny sernik na zimno

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Tiramisu gruszkowe

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

2

Naleśniki ruskie

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Rolada z wafla bez pieczenia

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

4

Sernik nowojorski

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Bakłażan zapiekany z pomidoram…

A_SE A_SE
Shabbyeat