Zupa z porów

zielono mi.... 

2 pory

1 marchewka

1 pietruszka

1 cebula

1 kostka rosołowa

3 łyżki masła

1 ząbek serka topionego (śmietankowy)

1 łyżka śmietany

1/2 łyżeczki cukru

sól, pieprz do smaku

 

Warzywa obrać, umyć, zalać wodą. Wrzucić kostkę rosołową i gotować. Pory oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru, następnie dodać do gotującego się wywaru.

Po ugotowaniu zupę przecedzić przez sitko. Pora i cebulę zmiksować w blenderze, ponownie wrzucić do gara z wywarem. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością wywaru, dodać do zupy z topionym serkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Zupa z pokrzyw

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

3

Makaron ze szpinakiem

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Roladki z farszem pistacjowo-…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

5

Fińskie zielone naleśniki.

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

3

Pasta jajeczna z awokado

A_SE A_SE
Shabbyeat

6

Zielone Smoothie z rukolą

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Żurek na zakwasie

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Zupa pomidorowa z pastą papryk…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

1

Staropolski żur z białą kiełba…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Żurek na białej parzonej z prz…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Zupa z zajączkiem

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

2

Wielkanocna zupa chrzanowa z w…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku