Zupa z porów

zielono mi.... 

2 pory

1 marchewka

1 pietruszka

1 cebula

1 kostka rosołowa

3 łyżki masła

1 ząbek serka topionego (śmietankowy)

1 łyżka śmietany

1/2 łyżeczki cukru

sól, pieprz do smaku

 

Warzywa obrać, umyć, zalać wodą. Wrzucić kostkę rosołową i gotować. Pory oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru, następnie dodać do gotującego się wywaru.

Po ugotowaniu zupę przecedzić przez sitko. Pora i cebulę zmiksować w blenderze, ponownie wrzucić do gara z wywarem. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością wywaru, dodać do zupy z topionym serkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Pieczone pierożki ze szpinakie…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Sernik waniliowy na kakaowym…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

3

Sernik Wiedeński, klasyczny –…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Polędwiczki wieprzowe nadziewa…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Bakaliowy tort z kremem mascar…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Seromak / Sernikomakowiec / Se…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Przepisy z tych kategorii

1

Karp z nadzieniem pieczarkowym

aronia aronia
Wiem co jem

3

Sernik czekoladowy ze śliwkami

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

1

Sernik z bezą kokosową

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Salami kalabryjskie z lazurem,…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Kochanie, zrobię ci awanturkę.…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Ciasteczka (serowe!) z nadzien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty