Zupa z porów

zielono mi.... 

2 pory

1 marchewka

1 pietruszka

1 cebula

1 kostka rosołowa

3 łyżki masła

1 ząbek serka topionego (śmietankowy)

1 łyżka śmietany

1/2 łyżeczki cukru

sól, pieprz do smaku

 

Warzywa obrać, umyć, zalać wodą. Wrzucić kostkę rosołową i gotować. Pory oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru, następnie dodać do gotującego się wywaru.

Po ugotowaniu zupę przecedzić przez sitko. Pora i cebulę zmiksować w blenderze, ponownie wrzucić do gara z wywarem. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością wywaru, dodać do zupy z topionym serkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

1

Dżem z młodych pędów świerka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tarta z cukinią, rukolą i bia…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Koktajl z roszponki, awokado,…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Pesto z pokrzywy i czosnku nie…

Laura Laura
Cafe Babilon

Zielone warzywa z patelni

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Pesto z mniszka i krwawnika

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Przepisy z tych kategorii

Wiosenna zupa z białymi szpara…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

2

Zupa ogórkowa z ryżem i jajkie…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Zupa pieczarkowa z pieczonym j…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

1

Zupa gulaszowa z czerwoną faso…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Chowder z krewetkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Chłodnik z awokado i ogórków z…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary