Zupa z porów

zielono mi.... 

2 pory

1 marchewka

1 pietruszka

1 cebula

1 kostka rosołowa

3 łyżki masła

1 ząbek serka topionego (śmietankowy)

1 łyżka śmietany

1/2 łyżeczki cukru

sól, pieprz do smaku

 

Warzywa obrać, umyć, zalać wodą. Wrzucić kostkę rosołową i gotować. Pory oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru, następnie dodać do gotującego się wywaru.

Po ugotowaniu zupę przecedzić przez sitko. Pora i cebulę zmiksować w blenderze, ponownie wrzucić do gara z wywarem. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością wywaru, dodać do zupy z topionym serkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Ciasto ze szpinakiem i kremowy…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Dynia i feta. Pieczone pierogi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Spaghetti z grzybami i pieczon…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ciasto dyniowe z orzechami

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Mini serniki dyniowe na zimno…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Krem marchwiowo-paprykowo-ziem…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

Przepisy z tych kategorii

Kruche babeczki z burakowym pe…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ciasto ze szpinakiem i kremowy…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Chlebek dyniowo - cytrynowy

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Schab duszony w sosie dyniowo-…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Dynia i feta. Pieczone pierogi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Ciasto dyniowe – najlepsze i n…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko