Zupa z porów

zielono mi.... 

2 pory

1 marchewka

1 pietruszka

1 cebula

1 kostka rosołowa

3 łyżki masła

1 ząbek serka topionego (śmietankowy)

1 łyżka śmietany

1/2 łyżeczki cukru

sól, pieprz do smaku

 

Warzywa obrać, umyć, zalać wodą. Wrzucić kostkę rosołową i gotować. Pory oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru, następnie dodać do gotującego się wywaru.

Po ugotowaniu zupę przecedzić przez sitko. Pora i cebulę zmiksować w blenderze, ponownie wrzucić do gara z wywarem. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością wywaru, dodać do zupy z topionym serkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Cukinia faszerowana "Bolognese…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Zupa batatowa z indykiem

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Pieczona kukurydza z masłem cz…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Makaron pełnoziarnisty z cukin…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Łatwy stek teriyaki z grzybami…

Dzi Dzi
karmelowy

Bobytka, czyli kopytka z bobu

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

1

Sałatka z brokułem i rzodkiewk…

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Sałatka z fasolki szparagowej…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Risotto ze szparagami

Kasia Kasia
Pełny talerz

1

Drożdżówki z pokrzywą

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

2

Ogórki faszerowane + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

2

Młody bób z czosnkiem i koperk…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary