Zupa z kurek

Zupa z kurek
Zdjęcie - Zupa z kurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa z kurek

Bardzo lubię zupy i to jest bardzo dobre. Zupy są zdrowe, szybkie do zrobienia i są fajną alternatywą dla ciężkiego obiadu. Ostatnio często jem zupy, bo są ku temu bardzo sprzyjające warunki. Dużo świeżych warzyw, grzyby, nic tylko gotować. Tym razem mam zupę kurkową. Ja lubię taką delikatną, na mięsie z kurczaka. Lekko słodką od cebulki i marchewki. Taką w której czuje się wszystkie warzywa i nie ma śmietany. Można ją zjeść z grzankami z bułki, wtedy na pewno wystarczy za cały obiad. Bardzo smaczna. Polecam!

Przepis na zupę kurkową:

2 skrzydełka z kurczaka

2 młode marchewki

1 młoda pietruszka

10 cm pora

0,5 małego selera

4 kulki pieprzu

2 kulki ziela angielskiego

1 mały listek laurowy

1 cebula pokrojona w drobna kostkę

1 łyżka oleju

4 – 5 garści oczyszczonych kurek

4 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę (tak jak lubimy)

2 litry wody

sól do smaku

koperek (opcjonalnie)

Skrzydełka, marchew, pietruchę, selera i pora zalewam wodą, dodaję ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz w kulkach i gotuję wywar. Trwa to około 1 godziny, mięso na skrzydełkach i marchewki mają być miękkie. W międzyczasie smażę na 1 łyżce oleju drobno pokrojoną cebulę do momentu, aż się zeszkli. Z wywaru wyjmuję wszystkie warzywa i skrzydełka. Marchewkę, pietruszkę i mięso odkładam do wystygnięcia. Pora i selera już nie potrzebuję. Kurki kroję w mniejsze kawałki i wrzucam całość do wywaru razem z podsmażoną cebulką, dodaję też sól, około 0,5 łyżeczki. Gotuję jeszcze około 20 min. Następnie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, startą marchewkę i pietruszkę oraz porozrywane mięso ze skrzydełek kurczaka. Gotuję jeszcze chwilę, aż ziemniaki zmiękną. Ewentualnie na koniec doprawiam solą do smaku. Można dodać trochę koperku, co delikatnie odświeży smak.

Smacznego!

Kategorie przepisów