Zupa krem z pora

Zupa krem z  pora

Nie jestem jakąś wielką fanką zup ale od czasu do czasu lubię zrobić taką trochę mniej tradycyjną. O zupie kremowej z pora słyszałam już wiele i widziałam  w wielu książkach i gazetach ale dopiero gdy przeczytałam o niej w Akademii kulinarnej zmobilizowałam się do zrobienia. I bardzo się cieszę, bo zupa jest naprawdę wspaniała. Z chrupiącymi  grzankami komponowała się idealnie.

Zdjęcie - Zupa krem z  pora  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 300g pora (biała część)   
  • 200g ziemniaków     
  • 150g cebuli
  • 600ml wywaru z kurczaka (lub warzywnego)
  • 200ml śmietany 36% 
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku (w małej ilości tłuszczu). Dodać pokrojonego pora i jeszcze chwilkę podsmażyć. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i zalać całość wywarem. Gotować  do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie (niemal rozgotowane). Kolejno zupę miksować na jednolitą masę, przecedzić. Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem.


Smacznego! 

Kategorie przepisów