Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Na początku mojej przygody z gotowaniem postanowiłam zrobić zupę grzybową taką jak robi moja babcia. Prób było kilka, niekoniecznie udanych, po czym na jakiś czas zapomniałam o babcinej zupie grzybowej z lanymi kluseczkami. Zup jadam mało, a grzybową jadałam będąc w odwiedzinach w Toruniu i to mi wystarczało. Ostatnio, chcąc się rozgrzać w te jesienne mrozy, znowu naszła mnie ochota na zupę grzybową z kawałkami suszonych grzybów i lanym ciastem.

Zawinęłam więc rękawy i zabrałam się do gotowania.
Wyszło jak widać, smakowało natomiast rewelacyjnie i naprawdę rozgrzewało :)



Zupa z suszonych grzybów z lanymi kluseczkami 3 porcje
  • 1/2-1 szklanka suszonych grzybów
  • włoszczyzna: 2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa do smażenia
  • śmietana
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • liść laurowy
  • sól
lane kluseczki
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • trochę mleka
Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 15-30 minut. Potem ugotuj w tej samej wodzie do miękkości. Przecedź przez sito z drobnymi oczkami, ale nie wylewaj wody, przecedzenie ma na celu pozbycie się nieczystości. Marchewki, pietruszkę i seler obierz, umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, zeszklij w dużym garnku. Dodaj pokrojoną włoszczyznę i przesmaż dosłownie 1 minutę. Zalej gorącą wodą (ok. 500- 2 szklanki), dodaj ziele angielskie, 2 listki laurowe, pieprz i szczyptę soli. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie a wywar przejdzie ich aromatem (ok. godziny). Wyciągnij warzywa, możesz je pokroić w kostkę i dodać do zupy jeśli lubisz, ja wyjęłam, zostawiłam tylko 2 kawałki marchewki. Dodaj pokrojone w paski ugotowane grzyby i wodę z gotowania. Gotuj jeszcze ok. 10 minut.
Jeśli chcesz zabielić zupę to do kubeczka wlej 2 łyżki śmietany i trochę gorącej zupy, wymieszaj i potem wlej do zupy. Szybko wymieszaj. W ten sposób unikniesz zważenia się śmietany.

Lane kluseczki
W kubeczku wymieszaj dokładnie jajko z mąką i dodaj łyżkę albo dwie mleka. Ma powstać gładkie ciasto o konsystencji trochę gęstszej niż na naleśniki. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Daj im się pogotować ok. 1 minutę.
Gotowe!

A teraz siedzę sobie u babci i testuję nową zabawkę, czyli moje ukochane Samsung Galaxy, tym razem Beam z projektorem... fajny, szybki, przyjazny, ale chyba wolę ukochane Galaxy Note ;)

Przepisy z tych kategorii

Pieczarkarze

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Potrawka pieczarkowa z gotowan…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Risotto z ciecierzycą, marchew…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

1

Spaghetti z grzybami i pieczon…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Idealna zupa na rozgrzewkę

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

1

Pierożki z ciasta francuskiego…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Przepisy z tych kategorii

Zupa dyniowa z kurkami i boczk…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Pieczarki faszerowane ziemniak…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

3

Pulpety jaglane z pieczarkami…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

4

Pieczeń rzymska z pieczarkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wtorek z kaszą #28: Jesienna t…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Zapiekanka z kurczakiem i leśn…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże