Zupa fasolowa

Gęsta i sycąca zupa - w sam raz na chłodny zimowy dzień.

Składniki:

100 g suchej fasoli

150 dag boczku

pęczek włoszczyzny bez kapusty

majeranek, sól, pieprz

1 cebula, drobno posiekana

łyżka mąki (do zasmażki)

drobny makaron lub ziemniaki

Dzień wcześniej namocz fasolę w dużej ilości wody. Na drugi dzień odlej wodę, dolej nową i ugotuj fasolę do miękkości. Do gotującej się fasoli wrzuć włoszczyznę - wyjmij ją, kiedy zmięknie i pokrój w kostkę. Boczek pokrój na małe kawałki, stop na patelni. , następnie przerzuć do fasoli. Na pozostałym tłuszczu usmaż cebulę na złoto, wymieszaj z mąką i przygotuj złotą zasmażkę. Zasmażkę rozprowadź łyżką zupy i dodaj do garnka, dobrze wymieszaj. Dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem, ugotuj makaron i podawaj (jeśli wolisz zupę fasolową z ziemniakami, musisz ugotować je w garnku razem z fasolą).

Zdjęcie - Zupa fasolowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Duńskie ciasto porowe

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Duńska sałatka śledziowa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Krem z kalafiora pieczonego

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

1

Pikantny sos śliwkowy do mięs…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Ekonomia gastronomii czyli nal…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Mizeria

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Przepisy z tych kategorii

2

Ciasto makowo-jabłkowe

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Czekoladowe muffinki z bezą wł…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Maślane ciasteczka z dżemem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

1

Ekonomia gastronomii czyli nal…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rugbrau∂ - chleb islandz…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Muffiny z dynią

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek