Zupa fasolowa

Gęsta i sycąca zupa - w sam raz na chłodny zimowy dzień.

Składniki:

100 g suchej fasoli

150 dag boczku

pęczek włoszczyzny bez kapusty

majeranek, sól, pieprz

1 cebula, drobno posiekana

łyżka mąki (do zasmażki)

drobny makaron lub ziemniaki

Dzień wcześniej namocz fasolę w dużej ilości wody. Na drugi dzień odlej wodę, dolej nową i ugotuj fasolę do miękkości. Do gotującej się fasoli wrzuć włoszczyznę - wyjmij ją, kiedy zmięknie i pokrój w kostkę. Boczek pokrój na małe kawałki, stop na patelni. , następnie przerzuć do fasoli. Na pozostałym tłuszczu usmaż cebulę na złoto, wymieszaj z mąką i przygotuj złotą zasmażkę. Zasmażkę rozprowadź łyżką zupy i dodaj do garnka, dobrze wymieszaj. Dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem, ugotuj makaron i podawaj (jeśli wolisz zupę fasolową z ziemniakami, musisz ugotować je w garnku razem z fasolą).

Zdjęcie - Zupa fasolowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Krem z kukurydzy z mlekiem kok…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Zupa dyniowa z imbirem i mleki…

figmara figmara
figowe smaki

Zupa z kurek

Jemto Jemto
JEMTO

Chłodnik ogórkowy z krewetkami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Gazpacho z pieczoną papryką

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Hit ostatnich dni - polecam zi…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Przepisy z tych kategorii

1

Ciasteczka delikatnie cynamono…

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Ciasto pina colada

Laura Laura
Cafe Babilon

Ciasto biszkoptowe z borówką a…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

5

Lekkie ciasto z jabłkami

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Odwrócone ciasto z jeżynami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

1

Galette - rustykalna tarta z j…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit