Zupa fasolowa

Gęsta i sycąca zupa - w sam raz na chłodny zimowy dzień.

Składniki:

100 g suchej fasoli

150 dag boczku

pęczek włoszczyzny bez kapusty

majeranek, sól, pieprz

1 cebula, drobno posiekana

łyżka mąki (do zasmażki)

drobny makaron lub ziemniaki

Dzień wcześniej namocz fasolę w dużej ilości wody. Na drugi dzień odlej wodę, dolej nową i ugotuj fasolę do miękkości. Do gotującej się fasoli wrzuć włoszczyznę - wyjmij ją, kiedy zmięknie i pokrój w kostkę. Boczek pokrój na małe kawałki, stop na patelni. , następnie przerzuć do fasoli. Na pozostałym tłuszczu usmaż cebulę na złoto, wymieszaj z mąką i przygotuj złotą zasmażkę. Zasmażkę rozprowadź łyżką zupy i dodaj do garnka, dobrze wymieszaj. Dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem, ugotuj makaron i podawaj (jeśli wolisz zupę fasolową z ziemniakami, musisz ugotować je w garnku razem z fasolą).

Zdjęcie - Zupa fasolowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bitki z makiem

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Kruche ciasteczka z dynią (pie…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta limonkowa

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Drożdżowiec z jabłkami

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kopytka dyniowe na maśle szałw…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

1

Drożdżówka dyniowa

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

1

Babka czekoladowa z kandyzowan…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Dyniowe ślimaczki drożdżowe

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Słodkie rogaliki z dodatkiem z…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Wuzetka

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

2

Lubelskie cebularze

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!