Zupa fasolowa

Gęsta i sycąca zupa - w sam raz na chłodny zimowy dzień.

Składniki:

100 g suchej fasoli

150 dag boczku

pęczek włoszczyzny bez kapusty

majeranek, sól, pieprz

1 cebula, drobno posiekana

łyżka mąki (do zasmażki)

drobny makaron lub ziemniaki

Dzień wcześniej namocz fasolę w dużej ilości wody. Na drugi dzień odlej wodę, dolej nową i ugotuj fasolę do miękkości. Do gotującej się fasoli wrzuć włoszczyznę - wyjmij ją, kiedy zmięknie i pokrój w kostkę. Boczek pokrój na małe kawałki, stop na patelni. , następnie przerzuć do fasoli. Na pozostałym tłuszczu usmaż cebulę na złoto, wymieszaj z mąką i przygotuj złotą zasmażkę. Zasmażkę rozprowadź łyżką zupy i dodaj do garnka, dobrze wymieszaj. Dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem, ugotuj makaron i podawaj (jeśli wolisz zupę fasolową z ziemniakami, musisz ugotować je w garnku razem z fasolą).

Zdjęcie - Zupa fasolowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Imbirowa latte

A_SE A_SE
Shabbyeat

Kawa po irlandzku

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Gulasz wieprzowy z soczewicą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Fasolka po bretońsku

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Zupa z selera naciowego i bata…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Dahl, czyli indyjski gulasz z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowy warkocz

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Pomarańczowa babka piaskowa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Szaszłyki z poledwicą z szalot…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Domowy zakwas na żurek

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Gulasz z karkówki z orzechami…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Sernik krakowski

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek