Zupa fasolowa

Gęsta i sycąca zupa - w sam raz na chłodny zimowy dzień.

Składniki:

100 g suchej fasoli

150 dag boczku

pęczek włoszczyzny bez kapusty

majeranek, sól, pieprz

1 cebula, drobno posiekana

łyżka mąki (do zasmażki)

drobny makaron lub ziemniaki

Dzień wcześniej namocz fasolę w dużej ilości wody. Na drugi dzień odlej wodę, dolej nową i ugotuj fasolę do miękkości. Do gotującej się fasoli wrzuć włoszczyznę - wyjmij ją, kiedy zmięknie i pokrój w kostkę. Boczek pokrój na małe kawałki, stop na patelni. , następnie przerzuć do fasoli. Na pozostałym tłuszczu usmaż cebulę na złoto, wymieszaj z mąką i przygotuj złotą zasmażkę. Zasmażkę rozprowadź łyżką zupy i dodaj do garnka, dobrze wymieszaj. Dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem, ugotuj makaron i podawaj (jeśli wolisz zupę fasolową z ziemniakami, musisz ugotować je w garnku razem z fasolą).

Zdjęcie - Zupa fasolowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tartaletki z kremem pâtissière…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babka z czekoladą i wiśniami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Bezglutenowy chleb z ziarnami

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

1

Pyszne bułeczki z twarogiem i…

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Tarta z wędzonym łososiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Chleb orkiszowy na piwie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Dahl, czyli indyjski gulasz z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

2

Kokosowa zupa z curry, kurczak…

Dzi Dzi
karmelowy

1

Grzany miód z anyżem, goździka…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

3

Soczewica w sosie pomidorowo-k…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Zupa krem z batatów z tahini

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Kawa ze świeżym imbirem i 8 p…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku