Zupa fasolowa

Gęsta i sycąca zupa - w sam raz na chłodny zimowy dzień.

Składniki:

100 g suchej fasoli

150 dag boczku

pęczek włoszczyzny bez kapusty

majeranek, sól, pieprz

1 cebula, drobno posiekana

łyżka mąki (do zasmażki)

drobny makaron lub ziemniaki

Dzień wcześniej namocz fasolę w dużej ilości wody. Na drugi dzień odlej wodę, dolej nową i ugotuj fasolę do miękkości. Do gotującej się fasoli wrzuć włoszczyznę - wyjmij ją, kiedy zmięknie i pokrój w kostkę. Boczek pokrój na małe kawałki, stop na patelni. , następnie przerzuć do fasoli. Na pozostałym tłuszczu usmaż cebulę na złoto, wymieszaj z mąką i przygotuj złotą zasmażkę. Zasmażkę rozprowadź łyżką zupy i dodaj do garnka, dobrze wymieszaj. Dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem, ugotuj makaron i podawaj (jeśli wolisz zupę fasolową z ziemniakami, musisz ugotować je w garnku razem z fasolą).

Zdjęcie - Zupa fasolowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Domowa masa makowa

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Jagodzianki na mące chlebowej

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Quiche ze szparagami i wędzony…

food² food²
Food Square

1

Lody jogurtowe z mango

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Młode buraczki pieczone w zioł…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepis na chleb, najprostszy…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Przepisy z tych kategorii

2

Naleśniki "Bolognese"

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kiszone pomidory

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Lekka sałatka na lato

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Bób gotowany z masłem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Botwinkowa

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Tarta szpinakowo-truskawkowa

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii