Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

W sklepach pojawił się już świeży chrzan. Zwykle ciężko go kupić, ale przed świętami korzeń chrzanu kupicie w każdym warzywniaku. W związku z tym wzięłam się za przygotowanie jednej z rzadko jadanych przez nas zup, ale jakże pysznej. W roli głównej zupa chrzanowa! Z jednej strony to świetna zupa, rzadko goszcząca na stołach, z drugiej strony jest pyszną alternatywą dla świątecznego żurku. Spróbujcie podać ją domownikom, a na pewno docenią wielkanocną odmianę. Jeśli macie ochotę na przygotowanie jej poza okresem świątecznym, kiedy ciężko kupić korzeń chrzanu, możecie użyć chrzanu ze słoiczka. Warto spojrzeć na etykietkę – w składzie nie powinno być nic więcej oprócz chrzanu, oleju, cukru, soli i kwasku cytrynowego, ewentualnie octu (ciężko uniknąć również konserwantów). Szukamy słoiczka z napisem chrzan, a nie „krem chrzanowy”.

Zdjęcie - Zupa chrzanowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Aby nie płakać zanadto przy tarciu chrzanu warto włożyć obrane korzenie chrzanu do zamrażarki na pół godziny. Wyciągnąć zaraz przed tarciem.

Składniki (6-8 porcji):
- chrzan świeży – 2 szt
- biała kiełbasa – 2-3 szt
- boczek surowy – 200gr
- włoszczyzna
- śmietana 18% – 0.5 kubka (ok 120gr)
- jaja ugotowane na twardo – 6 sztuk
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, 3 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz

Przygotowanie (około 2 godziny):

1. Boczek, kiełbasę, włoszczyznę oraz przyprawy zalewamy 2 litrami wody.Zdjęcie - Zupa chrzanowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Chrzan obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki.

3. Po ok 1,5 godziny, kiedy wywar będzie aromatyczny wyciągamy mięso, warzywa oraz przyprawy łyżką cedzakową.

4. Dodajemy starty chrzan. Na początku około 3/4, później można dodać więcej, w zależności od tego jak ostry smak chcemy uzyskać.

5. Boczek kroimy w małą kostkę, podsmażamy na patelni na skwarki. Dodajemy do zupy, zostawiając nieco do przybrania.

6. Aby zupa była gęsta można rozprowadzić zupą 3 łyżki mąki. Następnie należy ją dodać do zupy i zagotować.

7. Śmietanę rozprowadzamy zupą w kubeczku, dodajemy do zupy, mieszając.

8. Zupę podajemy z gotowanym jajem, możemy przybrać pietruszką i boczkiem. W wersji dla łasuchów zupę można podać również z przysmażoną białą kiełbasą lub ziemniakami.

Zdjęcie - Zupa chrzanowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa chrzanowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa chrzanowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów