Zebra

Zebra
  • SKŁADNIKI :
  • * oranżada - 250 ml
  • * olej - 250 ml
  • * mąka pszenna - 2,5 szkl + 2 łyżki
  • * cukier - 1 szkl
  • * jajka - 5 szt
  • * kakao - 2 łyżki
  • * proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • * cukier wanilinowy - 2 łyżki


 Zebra zebra zebra …. o jaką zebrę chodzi? A no o ciasto!Pyszne , łatwe i niesamowicie szybkie , które po rozkrojeniu zaskakuje swoim wyglądem przypominającym właśnie zebrę w paseczki!

Nie ma tu żadnej magii i absolutnie nie są potrzebne niezwykłe zdolności manualne – wystarczy chwila pracy i cierpliwości , a po kilkudziesięciu minutach będziemy się cieszyć smakiem pyszne , mięciutkie ciacha!

 

Zdjęcie - Zebra - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Jajka ucieramy z cukrem , a następnie dodajemy na przemian przesianą mąkę , proszek do pieczenia cukier wanilinowy , oranżadę i olej – cały czas miksujemy.

Po wymieszaniu dzielimy na 2 równe części.

Do 1 części dodajemy kakao , a do drugiej pozostałe 2 łyżki mąki – dokładnie mieszamy.

Masy wylewamy do lekko wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy.

Na sam środek lejemy 3 łyżki ciemnego ciasta … na to 3 łyżki jasnego ciasta …. 3 ciemnego … 3 jasnego … – cały czas lejemy na środek!

Zdjęcie - Zebra - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 50-60 minut ( sprawdzamy patyczkiem ).

Zostawiamy do lekkiego przestudzenia i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów