Zapiekane naleśniki z mięsem i mozzarellą
- SKŁADNIKI :
- ( dla 2 osób )
- NALEŚNIKI :
- ** mąka – 1 szkl
- ** mleko – 2 szkl
- ** jajko – 2 szt
- ** sól – 1 łyżeczka
- ** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- ** olej – ¼ szkl
- FARSZ:
- ** mięso mielone – 400 g
- ** cebula – 1 szt
- ** mozzarella – 1 szt
- ** ser żółty – 150 g
- ** sól , pieprz , papryka
- DODATKOWO :
- ** bułka tarta do panierowania
- ** jajko do panierowania
- ** olej do smażenia
Kolejna wersja naleśników , a raczej naleśniko – krokietów , ponieważ farsz i sposób przyrządzenia bardziej przypomina naleśniki .
Nie ważne , jak zwał tak zwał – ważne , że są naprawdę pyszne i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę.
Chrupiące naleśnikowe ciasto wypełnione po brzegi mięsem mielonym i dużą ilością ciągnącego się sera – w tym przypadku mozzarelli i goudy.
Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
NALEŚNIKI :
Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut.
Smażymy średniej grubości naleśniki , odkładamy w ciepłe miejsce.
FARSZ:
Cebulę drobno siekamy podsmażamy na złoto na niewielkiej ilości oleju.
Dodajemy mielone mięso , doprawiamy do smaku i mieszając smażymy do momentu , aż mięso nie będzie surowe.
CAŁOŚĆ:
Naleśniki smarujemy mięsnym farszem.
Posypujemy startym serem żółtym i przykrywamy plasterkami mozzarelli.
Składamy w koperty , panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażymy na rumiano.
Podajemy gorące!
Smacznego!