Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

Do Świąt Wielkanocnych zostało jeszcze kilka dni, więc jeśli chcecie przygotować na tę okazję żurek (taki z prawdziwego zdarzenia:) czas przygotować do niego zakwas. Tradycyjny żurek przygotowuje się dwuetapowo: najpierw zakwas, potem gotowanie. Bo prawdziwy żurek to żurek na zakwasie. Aromatyczny zakwas to podstawa udanej zupy. Można go oczywiście kupić w butelce, ale najlepszy jest ten, przygotowany w zaciszu własnej kuchni. A jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych:)Zdjęcie - Zakwas na żurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

400 ml letniej wody
kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie lub 50 g zakwasu na chleb
100 g mąki żytniej typ 2000
2 ząbki czosnku
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2-4 listki laurowe
6-8 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonego majeranku

Przygotowanie:Kromkę chleba lub zakwas umieszczamy w słoiku, zalewamy wodą i mieszamy. Dodajemy rozgnieciony na płasko czosnek (razem z łupinami) oraz pozostałe składniki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Jeśli używamy zakwasu na chleb, baza do żurku będzie gotowa już po 2 dniach.Zdjęcie - Zakwas na żurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zakwas na żurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów