Zakwas na czerwony barszcz

Zdjęcie - Zakwas na czerwony barszcz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami... Powoli zaczynamy się zastanawiać nad świątecznym menu... Myślę, że to odpowiedni moment, żeby nastawić zakwas na czerwony barszcz. Barszcz na zakwasie ma zdecydowanie inny smak, niż ten zwykły barszcz upichcony na szybko ze świeżych buraków. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Ja do przygotowania nie daję razowego chleba, często powoduje on pleśnienie zakwasu. Oczywiście jego brak wydłuży nam nieco czas kiszenia się zakwasu, ale przecież do Świat jeszcze mamy trochę czasu, a według mnie ta metoda jest bezpieczniejsza.
Zakwas na czerwony barszcz
Składniki: 1,5 kg buraków, Przegotowana woda - tyle, żeby zakryła pokrojone buraki, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli kamiennej
Wykonanie: W gorącej wodzie rozpuszczamy sól, odstawiamy do wystygnięcia. Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry i umieszczamy w szklanym lub glinianym naczyniu. Zalewamy wodą, dorzucamy ząbki czosnku. Bardzo ważne jest to, żeby warzywa były przykryte wodą i nie wystawały ponad jej powierzchnię ! Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 7 dni. Wszystko zależny od tego jaka temperatura panuje w pomieszczeniu, im cieplej, tym szybciej powstanie zakwas. Jeśli wytworzy się piana, należy ją zdjąć. Gotowy zakwas przelewamy do czystych butelek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Zdjęcie - Zakwas na czerwony barszcz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

6

Zakwas na barszcz czerwony

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Wigilijny barszcz

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

5

Zakwas na barszcz (krok po kro…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Zakwas z buraków i barszczyk d…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

8

Kwas buraczany

Laura Laura
Cafe Babilon

1

Kolejny pierwszy raz

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni