Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Zdjęcie - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierogi z grzybami, to danie, które obok kapusty z grzybami plasuje się u mnie w czołówce dań wigilijnych. Staram się w ciągu całego roku nie robić takich pierogów, aby smakowały naprawdę odświętnie w ten jeden wieczór w roku. Chociaż to danie naprawdę jest pyszne, przez to, że jemy je tylko raz do roku, wydaje się, jakby smakowało jeszcze lepiej.
A w pierwszy dzień Świąt podsmażam na patelni te pierogi, które zostały z wigilii i wtedy dopiero jest uczta! Zawsze specjalnie robię ich dużo, żeby mieć pewność, że zostaną i będzie co odsmażać :)
Farsz najlepiej ugotować dzień wcześniej, ponieważ powinien być zimny w momencie robienia pierogów.
Pierogi bardzo dobrze się mrożą. Można je przygotować na kilka dni, lub nawet dwa tygodnie przed wigilią i surowe zamrozić. Aby się nie posklejały, trzeba je zamrozić na tacy w jednej warstwie przesypując mąką. Gdy się już dobrze zamrożą, przesypać je do woreczka. Gotować zamrożone.

Zdjęcie - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
około 100 szt.*

Ciasto:
550 g mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 jajko
250 ml + kilka łyżek letniej wody
szczypta soli

Farsz
800 g kapusty kiszonej** + 1szkl. wody
1 cebula
5 łyżek oleju
5 dag suszonych grzybów + 250 ml wody do ich ugotowania
sól, pieprz

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Wlać na początek 250 ml wody i ewentualnie później dolać, jeśli trzeba będzie. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Musi być gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
Ciasto podzielić na pół lub na trzy części, posypać blat mąką i rozwałkować dość cienko. Wykrawać krążki szklanką. Kłaść 1 łyżeczkę farszu uważając, aby kapusta nie zakryła krawędzi kółek i zlepiać pierogi. Gotować partiami w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.

Farsz:
Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i zostawić na 1 godzinę. W tej samej wodzie wstawić na gaz i gotować na małym ogniu 20 min. Odcedzić, zachować wywar.
Cebulę drobno posiekać. Do garnka wlać olej i zeszklić cebulę.
Kapustę posiekać i wrzucić do cebuli. Wlać 1szkl. wody. Gotować 30 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
W tym czasie drobno pokroić grzyby. Dorzucić je do kapusty po 30 minutach, wlać wywar z grzybów i gotować kolejne 30 minut. Gdy kapusta zmięknie, doprawić solą i pieprzem.

*100 sztuk, to liczba pierogów, która mi wychodzi z tej proporcji ciasta. Ja wałkuję dość cienko i wykrawam typowa szklanką. Tak naprawdę ilość pierogów zależy od tego jak cienko rozwałkujemy ciasto o jakie duże kółka będziemy wycinać.

** jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją pokroić, zalać 1szkl. wody i zagotować. Następnie przecedzić przez durszlak i tak przygotowaną kapustę dopiero wrzucić do garnka z zeszkloną cebulą.

Kategorie przepisów