Drożdżówki z jabłkami, kruszonką i cytrynowym lukrem

Drożdżówki z jabłkami, kruszonką i cytrynowym lukrem

Fantastyczne, mięciutkie drożdżówki z dużą ilością nadzienia z jabłek, kruszonką i kwaskowym, cytrynowym lukrem. Ciasto wyrabiamy mikserem z końcówką haków, jest dość rzadkie, ale po wyrośnięciu gęstnieje. Po oprószeniu mąką bez problemu uformujecie piękne drożdżówki! Jest przy nich trochę pracy, ale efekt jest tego wart. Polecam do wypróbowania :).


Zdjęcie - Drożdżówki z jabłkami, kruszonką i cytrynowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI, KRUSZONKĄ I CYTRYNOWYM LUKREM
(8 sztuk)


Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniego mleka

Ciasto :
250 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
50 g masła
1 jajko w temperaturze pokojowej

Nadzienie z jabłek :
80 dag jabłek szara reneta
garść rodzynek
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki wody
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru

Kruszonka :
40 g mąki pszennej
25 g cukru
25 g zimnego masła

Lukier :
¾ szklanki cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo :
1 jajko



Jak zrobić drożdżówki z jabłkami, kruszonką i cytrynowym lukrem :

Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Masło do ciasta rozpuścić na małym ogniu, odstawić do przestudzenia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, roztopione masło, jajko i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 5 minut (ciasto będzie dość luźne, po wyrośnięciu zgęstnieje). Następnie zakryć miskę kuchenną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować jabłka : umyć je, obrać, poprzekrawać na cztery kawałki i pozbawić gniazd nasiennych. Każdą cząstkę jabłka przekroić wzdłuż na pół i pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię. Wrzucić jabłka, rodzynki, dodać sok z cytryny, wodę, cynamon i cukier. Smażyć na średnim ogniu przez kilka-kilkanaście minut (do czasu aż jabłka zmiękną, a część z nich się rozpadnie). W razie potrzeby podlać jeszcze odrobiną wody. Odstawić do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i całe oprószyć mąką, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulkę, zaciągając ciasto do dołu, następnie dłonią spłaszczyć, na koło o średnicy około 9 cm. Jeśli kawałki będą się lepiły do dłoni, można je lekko oprószyć mąką. Układać je na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. W środku każdego placka należy zrobić wyraźne wgłębienie, ja uciskam lekko szklanką i formuję jeszcze palcami, tak, żeby powstał wyraźny brzeg. Brzegi posmarować rozmąconym jajkiem. Do wgłębień włożyć przygotowane wcześniej jabłka.

Następnie przygotować kruszonkę : wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierać między palcami aż powstaną okruchy. Gotową kruszonką posypać drożdżówki.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (powinny wyraźnie się zarumienić). Wyciągnąć, odstawić do przestudzenia. Następnie przygotować lukier : cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny (jeśli lukier będzie za gęsty dodać odrobinę soku z cytryny, jeśli za rzadki dodać trochę cukru pudru). Gotowym lukrem polać drożdżówki. Smacznego!

Kategorie przepisów