Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

                        Lubicie uszka z grzybami? Ja uwielbiam i w końcu je zrobiłam.:) Były pyszne i wybornie smakowały z barszczem czerwonym z kiszonych buraków, który też robiłam pierwszy raz. Szkoda, że nie uwieczniłam go na zdjęciach. Jednak może wpiszę kiedyś przepis, z jakiego korzystałam, bo na pewno zrobię barszcz ponownie. Wracając do uszek, bardzo je polecam, nie tylko do barszczyku. 

Przepis na uszka z grzybami z bloga Dorota Smakuje

Zdjęcie - Uszka z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  

Składniki na ciasto:

*pół kg mąki

*szczypta soli

*łyżka oleju

*woda

 

Składniki na farsz:

*15-20 dag suszonych grzybów

*3 cebule

*olej

*sól

*pieprz

 

Wykonanie:

Suszone grzyby zalewać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia gotować je w wodzie, w której się moczyły, ostudzić, odcedzić i posiekać drobno.

Cebulę pokroić w drobna kosteczkę i zeszklić na oleju. Do miękkiej cebuli dodać grzyby, doprawić do smaku i dusić chwilę, podlewając w razie czego wywarem grzybowym z gotowania.

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sporą szczyptę soli, olej i niewielką ilość wody.

Składniki mieszać  i wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać wody (ciasto musi być dość gęste, zwarte i elastyczne i nie lepić się za bardzo).

 

Gotowe ciasto wałkować cienko i szklaneczką wycinać kółeczka. Na każde kółeczko kłaść niewielką ilość farszu, zawijać jak pierożki, a potem oba końce łączymy.

Gotować w osolonym wrzątku 2-3 min od wypłynięcia.

Smacznego :)

Zdjęcie - Uszka z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów