Truskawkowa panna cotta

Truskawkowa panna cotta

Zdjęcie - Truskawkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Metodą prób i błędów doszłam do przepisu na panna cottę, która moim skromnym zdaniem bliska jest ideału :) (TU w wersji klasycznej, TU zaś- z miodem).

Zdjęcie - Truskawkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czasem jednak mam chęć poeksperymentowania przy nawet sprawdzonych recepturach. I tak powstała lekko różowa, wiosenna panna cotta z truskawkami.

Zdjęcie - Truskawkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jej wierzch ozdobiłam łyżką kwaskowatego musu truskawkowego, taki owocowy dodatek zawsze dobrze robi śmietanowym deserom.

Zdjęcie - Truskawkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Truskawkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.

Truskawki obierz, zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sitko. Powinieneś uzyskać ok. 100 ml musu.

Śmietankę z mlekiem, cukrem (ilość może zależeć od słodyczy owoców) i wanilią podgrzej w rondelku do granicy zagotowania. Dodaj odciśniętą z wody żelatynę oraz mus. Wymieszaj.

Płyn przelej do miseczek (otrzymasz ok. 4 porcji), wstaw najlepiej na całą noc do lodówki.

Podawaj z musem truskawkowym i świeżymi owocami.

Owoce zagotuj z cukrem, aż staną się miękkie. Wystudzone przetrzyj przez sito- powstanie gęsty sos lub pozostaw w całości. Gdy sos okaże się zbyt rzadki, zagęść go odrobiną mąki ziemniaczanej (rozpuść ją w zimnej wodzie i wlej do gotującego się sosu, dokładnie rozmieszaj). Ostudź.

Kategorie przepisów