Truskawkowa kasza manna

Truskawkowa kasza  manna

Kasza manna  to zawsze był dla mnie  smakołyk. Jeszcze będąc dzieckiem uwielbiałam niesamowicie gęstą i gotowaną bez cukru. Wykładałam wtedy takową na płaski talerzyk, posypywałam cukrem i cynamonem -szczodrze! ach, jaka byłam wtedy zachwycona takim jedzeniem!

W szkole średniej natomast zachwyt nad cynamonem zniknął a gęsta kasza manna posypana samym cukrem, to już nie było to. Zaczeła sie miłość do "lejuchy", tak nazywam rzadką kaszę mannę na mleku aczkolwiek bez cukru. Taką w owych czasach najbardziej lubiłam. 

Teraz przyznam szczerze najbardziej lubię kaszę na wodzie, przyprawiona solą, a na talerzu okraszoną dobrze wysmazoną słoinką i ew. leciutko doprawioną Vegetą. A na deser w sezonie nigdy nie odmówię sobie kaszki truskawkowej. Kiedyś lubiłam taką gęstą, dzisiaj wolę nieco rzadszą, ale za to dodaję odrobinę masła. Prosty i pyszny deser!

Zdjęcie - Truskawkowa kasza  manna  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Moje kucharzenie/

Truskawkowa kasza manna

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • spora garść truskawek pokrojonych w plasterki
  • 2 - 2,5 łyżki kaszy manny (albo nawet 3 jeśli lubicie bardzo gęstą) -może być błyskawiczna
  • cukier do smaku, kryształ lub domowy waniliowy (ew. kryształ i 2 łyżeczki wanilinowego)
  • kawałek masła (opcjonalnie)
  • kilka truskawek, pokrojonych w ćwiartki - do dekoracji

 

Mleko zagotować z cukrem i ew. masłem. Na gotujące wsypywać powoli, cały czas mieszając, kaszę, chwilę pogotować, następnie dodać truskawki i delikatnie przemieszać. Gotować, często i delikatnie mieszając, aż kasza zgęstnieje. Kaszę nałożyć do miseczek, a każda porcję posypać truskawkami pokrojonymi w ćwiartki.

Smacznego!

Kategorie przepisów