Tradycyjna karpatka – przepis

Karpatka to nic innego jak znane każdemu ciasto ptysiowe z kremem budyniowym. Uznawane jest za klasyczne ciasto i często gości na różnych uroczystościach domowych. Przyznam się, że miałam lekki stres w związku z masą, ponieważ w przeszłości nie zawsze mi wychodziły. Podstawa to temperatura składników, która musi być identyczna:). Ciasto wyszło rewelacyjne, nie za słodka masa i dobrze upieczone ciasto ptysiowe. Mój M. od razu pochłonął dwa kawałki;). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanki wody
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanki mąki
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( niekoniecznie )

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 3 szklanki mleka ( 750 ml )
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 duży budyń waniliowy ( bez cukru )
  • 1/2 kostki masła

Masło rozpuszczamy w garnuszku i dolewamy do niego wodę, zagotowujemy. Następnie powoli dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Foremki o wym. 24×40 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( będzie ładnie przylegał ). Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy na blaszki. Pieczemy w temp. 180 C przez 30 min. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, ponieważ ciasto opadnie. Po upieczeniu zostawiamy przez 10 min. w zamkniętym piekarniku, po tym czasie lekko uchylamy i czekamy 15 min. Dopiero po tym czasie możemy ciasto wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją w 750 ml mleka. Po zgęstnieniu odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy razem z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy po jednej łyżce wystudzony budyń.

Gotową masę przekładamy na ciasto i przykrywamy drugim płatem lekko dociskając. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Zdjęcie - Tradycyjna karpatka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

Tagi: , ,

 

Przepisy z tych kategorii

8

Styropian

evenka evenka
Arabeska

4

Placek drożdzowy bez wyrabiani…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Torcik niedzielny

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Kruche jaglane karmelowe ciast…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Szarlotka z migdałami

Kaś Kaś
Bake&Taste

2

Szarlotka z budyniową pianką

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

6

Kotlety jajeczne

A_SE A_SE
Shabbyeat

Urodziny i moja pierwsza Pavlo…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

1

Tagliatelle z brokułami, szynk…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Co zrobić z białek

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

1

Jajecznica inaczej czyli przep…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Cytrynowa beza

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity