Tradycyjna karpatka – przepis

Karpatka to nic innego jak znane każdemu ciasto ptysiowe z kremem budyniowym. Uznawane jest za klasyczne ciasto i często gości na różnych uroczystościach domowych. Przyznam się, że miałam lekki stres w związku z masą, ponieważ w przeszłości nie zawsze mi wychodziły. Podstawa to temperatura składników, która musi być identyczna:). Ciasto wyszło rewelacyjne, nie za słodka masa i dobrze upieczone ciasto ptysiowe. Mój M. od razu pochłonął dwa kawałki;). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanki wody
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanki mąki
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( niekoniecznie )

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 3 szklanki mleka ( 750 ml )
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 duży budyń waniliowy ( bez cukru )
  • 1/2 kostki masła

Masło rozpuszczamy w garnuszku i dolewamy do niego wodę, zagotowujemy. Następnie powoli dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Foremki o wym. 24×40 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( będzie ładnie przylegał ). Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy na blaszki. Pieczemy w temp. 180 C przez 30 min. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, ponieważ ciasto opadnie. Po upieczeniu zostawiamy przez 10 min. w zamkniętym piekarniku, po tym czasie lekko uchylamy i czekamy 15 min. Dopiero po tym czasie możemy ciasto wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją w 750 ml mleka. Po zgęstnieniu odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy razem z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy po jednej łyżce wystudzony budyń.

Gotową masę przekładamy na ciasto i przykrywamy drugim płatem lekko dociskając. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Zdjęcie - Tradycyjna karpatka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

Tagi: , ,

 

Przepisy z tych kategorii

8

Styropian

evenka evenka
Arabeska

4

Placek drożdzowy bez wyrabiani…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Kruche babeczki z burakowym pe…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ciasto ze szpinakiem i kremowy…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Kruszonka z jabłkami i malinam…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Chlebek dyniowo - cytrynowy

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Przepisy z tych kategorii

Omlet z brokułami

napiecyku napiecyku
napiecyku

3

Wuzetka

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

3

Bieszczadzkie proziaki

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Szpecle dyniowe

Laura Laura
Cafe Babilon

2

Domowe biszkopciki dla niemowl…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Murzynek

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone