Tortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem
Składniki na 8 porcji: Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz: Wszystkie składniki ciasta wymieszać i wyrobić ciasto (jeśli potrzeba dodać troszkę wody, musi mieć taką konsystencję żeby dobrze się wałkowało), ciasto przełożyć do miski posmarować niewielką ilością oleju, przykryć miskę talerzem i odłożyć na 12-20 min. Po tym czasie podzielić ciasto na kulki o średnicy około 5cm, które rozwałkowywać na wielkość patelni i smażyć na suchej patelni (jeśli patelnia jest dobrze gorąca to wystarczy około 20 sek z jednej i 20 sek z drugiej strony). Warzywa pokroić w kostkę i przełożyć do miski, dodać kukurydzę. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę do gyrosa, pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni, dodać kurczaka i smażyć, aż kurczak nie będzie już surowy. Warzywa (odsączyć jeśli puściły sok) układać na tortillę, polać sosemi dodać kurczaka, zawinąć (zawijam dodatkowo dół tortilli w folię aluminiową żeby się nie rozwijała i nie wyciekał sos). Ja przed podaniem podgrzewam chwilkę na patelni.

Zdjęcie - Tortilla z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tortilla z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Podobne wpisy Tortilla z kurczakiemZdjęcie - Tortilla z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tortilla hiszpańska ( ziemniaczana )

Zdjęcie - Tortilla z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sambousek'i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia

Zdjęcie - Tortilla z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naleśniki przepis podstawowy

Zdjęcie - Tortilla z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uszka z pieczarkami i grzybami

Kategorie przepisów