Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska

Witajcie w Nowym Roku, znów dostajemy od życia czysty kalendarz, gotowy na liczne zapiski, marzenia, plany, doświadczenia, porażki, małe i duże szczęścia. Co roku w Nowy Rok popadam w nostalgiczny nastrój i rozliczam sama siebie z realizacji swoich postanowień. Ten swoisty rachunek sumienia nie zawsze wypada pomyślnie, gdyż nie zawsze potrafię przyznać się przed sobą do zaniedbań, szukając coraz to nowych wymówek staram się uciszyć kłębiące się w mojej głowie wyrzuty sumienia. Mimo wielkiej pokusy wyzerowania licznika i rozpoczęcia wszystkiego od nowa, pielęgnuję swoje doświadczenia, nawet jeśli nie do końca są one dla mnie miłe, bo przecież jak mawiał Albert Einstein „Informacja nie jest wiedzą. Jedynym źródłem prawdziwej wiedzy jest doświadczenie." Bardzo wierzę, że to przyjemności rodzi energię, że jeśli robisz to co kochasz to będziesz mieć więcej siły i energii żeby pokonać ewentualne przeciwności. Podążając za słowami wielkiego uczonego pozwolę sobie przypiąć na ten rok jego słowa „Ten kto idzie za tłumem, nie dojdzie dalej niż ten tłum. Ten kto idzie sam, dojdzie w miejsca, do których nikt jeszcze nie dotarł." Albert Einstein.

Wam życzę samorealizacji, wiary i marzeń

Nowy rok rozpoczynam klasyką kuchni hiszpańskiej - tortillą.


Zdjęcie - Tortilla hiszpańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 45 min

1 kg ziemniaków
125 ml oliwy z oliwek
2 żółte cebule
6 jajek
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w równej grubości plasterki, najlepiej zrobić to za pomocą mandoliny lub krajalnicy
2. Na dużej patelni rozgrzewamy 1/2 szklanki oliwy, dodajemy połowę plasterków ziemniaków i smażymy na małym ogniu ok 15-20 min aż zmiękną, ale nie zbrązowieją, w oryginalnej wersji tortilli ziemniakó nie podgotowuje się wcześniej, powinny zmięknąć w oliwie
3. Ziemniaki przenosimy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem
4. Oliwę pozostawiamy na patelni, powtarzamy czynność z pozostałymi ziemniakami,
5. Na innej patelni na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, powinna być złota i miękka
4. W dużej misce mieszamy jajka, lekko je ubijamy, dodajemy ziemniaki i cebulę, mieszamy, doprawiamy
5. Pozostałą oliwę podgrzewamy na patelni, wlewamy mieszankę ziemniaków, cebuli i jajek i smażymy na dość dużym ogniu ok 10 minut
6. Za pomocą dużego talerza obracamy tortillę na drugą stronę i smażymy ok 4 min, aż druga strona się zetnie, przenosimy na talerz, podajemy w temperaturze pokojowej



Zdjęcie - Tortilla hiszpańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tortilla hiszpańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tortilla hiszpańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tortilla hiszpańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tortilla hiszpańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


















































Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówZdjęcie - Tortilla hiszpańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów