Tort truskawkowo-śmietankowy

Przygotowując tort w zeszłym roku na urodziny mojego synka, bardzo się namęczyłam z biszkoptem. Niby dostałam sprawdzony przepis od koleżanki, ale i tak po upieczeniu okazał się zakalcem, potem skorzystałam z przepisu mojej mamy i też zakalec. W sumie upiekłam chyba 3 biszkopty i z nich udało mi się jakoś sklecić jeden tort. W tym roku postanowiłam, że będzie inaczej - i było. Sięgnęłam po sprawdzony już przez Abbrę i Edysię przepis Evenki i biszkopt udał mi się za pierwszym razem. Przygotowując cały tort inspirowałam się tortami Abbry i Edysi, tylko troszkę zmieniając przepis - a dekorację zrobiłam z masy cukrowej, bo nie mam ręki do zdobienia tortów. Jednak nawet do ozdobienia tortu z masy cukrowej trzeba mieć odrobinkę więcej talentu niż mam ja;-) Chciałam przygotować zupełnie inną dekorację, ale niestety nie udało mi się, będę musiała do przyszłego roku potrenować lepienie samochodu z plasteliny;-) Tak więc dzisiaj zamieszczam jeden z tortów, jaki upiekłam synkowi na urodziny. Ten był na imprezę z kolegami z przedszkola. Piekłam go już chwilkę temu, ale nie byłam przekonana do dekoracji jaka mi wyszła i dlatego zwlekałam ze wstawieniem na bloga;)

Zdjęcie - Tort truskawkowo-śmietankowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na tortownicę 23 cm.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, nadal ubijając po trochu dodawać cukier, a potem po jednym żółtku. Powoli wsypywać mąkę i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (lub wyłozonej papierem do pieczenia). Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 25-30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na trzy krążki. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Przed nałożeniem mas nasączyć ponczem.

Składniki na mus:

  • około 300 g truskawek (użyłam mrożonych)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe

Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Trochę przestudzić. Truskawki zmiksować z cukrem, wymieszać z galaretką, schłodzić w lodówce - mus będzie dobry kiedy zacznie tężeć.

Składniki na krem:

  • 250 - 300 ml śmietanki 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczki cukru wanilinowego
  • (dodała bym jeszcze około łyżeczki żelatyny, żeby bita śmietana była sztywniejsza)

Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem wymieszanym z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (kilka łyżek). Jak przestygnie dodać do niej czubatą łyżkę bitej śmietany, wymieszać i wlać do bitej śmietany. Ubić wszystko razem jeszcze przez chwilę.

W tortownicy układać następujące warstwy:

  • biszkopt
  • mus truskawkowy
  • biszkopt
  • bita śmietana
  • biszkopt

Wstawić do lodówki na około 2 godziny (do stężenia musu). Wyjąć na talerz.

Dekoracja

Aby masa cukrowa się nie roztopiła, tort trzeba pokryć (góra i boki) masą maślaną. Gdzieś wyczytałam, że masa cukrowa jak się styka z masą z bitej śmietany, to się rozpuszcza. Przy okazji jednego tortu niestety się to potwierdziło. Tak więc radzę przygotować masę maślaną do przyklejenia masy cukrowej.

Składniki na masę maślaną:

  • ½ szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub opakowanie cukru waniliowego)
  • sok z cytryny (z około połowy)

Masło utrzeć na puch, dodać sok z cytryny i pozostałe cukry. Masą maślaną wysmarować tort. Ja dałam jej niewiele, tylko tyle, żeby przykleić masę cukrową.

Składniki na masę cukrową:

  • 400 g cukru pudru
  • 50 g glukozy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 35 ml wody

Żelatynę rozpuścić w wodzie (ciągle mieszając). Następnie naczynie z rozpuszczoną żelatyną postawić nad parą wodną lub na gazie i dodać glukozę - ciągle mieszając i uważając, żeby syrop sie NIE ZAGOTOWAŁ !!!! Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz.

Kiedy syrop ostygnie (ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając. Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy. Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.

Blat lekko posypać cukrem pudrem i wałkować masę uważając, aby nie przyklejała się do blatu. Rozwałkowaną masę zwinąć na wałek lub układając na przedramieniu przenieść na tort, dopasować rękami i obkroić niepotrzebne boki. Z pozostałej części masy można zrobić ozdoby na tort.

Jeżeli dekoracja na tor będzie kolorowa, to składniki na masę można podzielić na pół i i część przygotować białą, a część kolorową. 

Masy tej nie chowa się do lodówki bo zrobi się twarda jak kamień. Od razu po przygotowaniu należy nałożyć ją na tort. Ta masa ma ten minus, że szybko twardnieje, jeśli nie leży na torcie.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Tort truskawkowo-śmietankowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Markizy kokosowe na przyjęcie…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

2

Domowe biszkopciki dla niemowl…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

3

Bułeczki cynamonowe

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Batoniki czekoladowo-orzechowe

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Ryż z malinami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Grysikowy tort z malinami i ga…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Przepisy z tych kategorii

2

Ciasto dyniowe – najlepsze i n…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto dyniowe z orzechami

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Babka kolorowa

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Bajecznie proste ciasto z figa…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

2

Ciasto z jabłkami i sosem toff…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Tort czekoladowy cafe latte

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone