Tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami

To naprawdę smaczne i wyjątkowe ciasto. Należy do moich najlepszych z gruszkami. Można jesć zaraz po ostudzeniu, ale na drugi dzień po upieczeniu jest jeszcze lepsze.

Możemy podać z lodami, bitą smietaną lub polać sosem karmelowym.

Wspaniała słodycz gruszek w kruchym migdałowym ciescie z nutą cynamonu.

Zdjęcie - Tarta z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 230 g mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mączki migdałowej lub zmielonych migdałow
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 160 g zimnego masła
  • 1 jajo
  • 3-4 gruszki

oraz:

  • 2 łyżki cukru cynamonowego

Zdjęcie - Tarta z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Mąki wymieszać z proszkiem, solą i przesiać do miski.
  2. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz kawałki zimnego masła.
  3. Rozetrzeć maslo ze  składnikami na okruszki, po czym dodać jajko.
  4. Wyrobić ciasto, uformować kulę i schłodzić 30 minut.
  5. Następnie oddzielić 1/4 ciasta i ponownie schłodzić w lodówce.
  6. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć natłuszczoną formę do tarty o średnicy 24-26 cm.
  7. Obciążyć kulkami ceramicznymi.
  8. Piec w 200 st. C przez 15 minut, po czym wystudzić.
  9. Gruszki obrać pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i skropić cytryną.
  10. Ułożyć na podpieczonym spodzie, brzuszkami do góry.
  11. Pozostałe ciasto rozwałkować na 0,5 cm, przykryć nim gruszki, rant skleić widelcem.
  12. Odciąć srodek ciasta o średnicy 7 cm, w to miejsce ułożyć 2 lub 3 ćwiartki gruszek.
  13. Posypać cukrem cynamonowym lub cukrem biały wymieszać z cynamonem.
  14. Piec w temp. 190 st. C przez 35 minut lub do zarumienienia ciasta.

Smacznego ?

Zdjęcie - Tarta z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów