Tarta serowa z rabarbarem

Tarta serowa z rabarbarem

Zdjęcie - Tarta serowa z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dopóki jeszcze, mam możliwość dostać świeży rabarbar, bardzo chętnie po niego sięgam i wykorzystuję w swoich wypiekach.
Dzisiaj propozycja na słodką, lekką, iście letnią tartę.

Delikatne, puszyste, słodkie, serowe nadzienie, doskonale komponuje się z kwaskowym rabarbarem.
Smakowite połączenie.

Z pewnością, była to jedna z najlepszych, słodkich tart, które mieliśmy przyjemność kosztować.

Szczerze polecam!

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 300- 500g rabarbaru
  • 200g serka naturalnego (typu homo)
  • 1 jajko2 jajka
  • 0.3 szklanki cukru pudru
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • opakowanie cukru waniliowego

Jajko utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać serek, mąkę i śmietankę. Zmiksować do połączenia się składników.
Ciastem francuskim wylepić dno formy do tarty, po nakłuwać widelcem.
Podbiec w 180-200C ok. 10 minut.
Lekko przestudzić.
Na podpieczony spód tarty wylać masę serową.
Rabarbar obrać pokroić w paski.
Rabarbarem udekorować wierzch tarty.
Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 20-25 minut.
Piec w 180-200C, do momentu ścięcia masy.
Wystudzoną tartę posypać cukrem pudrem.


Zdjęcie - Tarta serowa z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta serowa z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta serowa z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta serowa z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta serowa z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta serowa z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta serowa z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta serowa z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta serowa z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów