Szarlotka budyniowa

Szarlotka budyniowa
Zdjęcie - Szarlotka budyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 70
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 50minuty

Wariacji na temat szarlotki  jest już  na blogu kilka a dzisiaj zapraszam na kolejną. Tym razem ugotowałam budyń na soku jabłkowym i dodałam do niego starte jabłka. Użyłam antonówkę, które doskonale się zesmaża, dlatego w nadzieniu prawie jej nie widać. Można też pokroić jabłka w kostkę, może to ciekawie wyglądać.

Składniki Instrukcje

Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubych oczkach.  W garnku zagotować  500 ml soku,  w pozostałej szklance rozmieszać budynie z cukrem. Zagotować, odstawić. Do lekko przestudzonego budyniu dodać starte lub pokrojone jabłka i wymieszać.

Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier i zimną margarynę, posiekać aby powstała kruszonka. Dodać żółtka i krótko wyrobić ciast. Podzielić na dwie części w proporcjach  3/4 i 1/4. Mniejszą część zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika. Większą rozwałkować i wyłożyć nią wysmarowaną masłem formę o wielkości 28/34 cm. Na równo rozłożone ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowo - budyniowe, wyrównać. Na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 50 min. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Szarlotka budyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów