Chlebek bakaliowy (bez tłuszczu)

Chlebek bakaliowy (bez tłuszczu)

Zdjęcie - Chlebek bakaliowy (bez tłuszczu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten chlebek (czy może ciasto?) to w zasadzie same bakalie! To właśnie suszone owoce (namoczone wcześniej w aromatycznej herbacie) nadają mu słodycz i smak, a także zapewniają długą świeżość.

Zdjęcie - Chlebek bakaliowy (bez tłuszczu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do namoczenia bakalii wykorzystałam herbatę „masala chai” o lekkich nutach kardamonu i goździków, a do samego ciasta dodałam ekstra szczyptę arabskiej przyprawy „7 smaków”, zastąpić ją jednak możecie cynamonem lub w ogóle pominąć te korzenne nuty.  Następnym razem kusi mnie dodanie skórki otartej z pomarańczy i namoczenie bakalii w jej soku. Jednak i bez tych dodatków chlebek będzie pyszny i słodki!

Zdjęcie - Chlebek bakaliowy (bez tłuszczu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje użytych bakalii mogą być w zasadzie dowolne, ważne, by odmierzyć ich 2 i 1/2 szklanki- mieszanki rodzynków, pokrojonych moreli, daktyli czy fig.

Zdjęcie - Chlebek bakaliowy (bez tłuszczu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upieczecie chlebek bakaliowy  w klasycznej foremce – korytku o wymiarach ok. 25 x 10 cm.

Zdjęcie - Chlebek bakaliowy (bez tłuszczu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • bakalie - 2 i 1/2 szklanki, mieszanka rodzynków, moreli, fig, daktyli ...
  • herbata - 1 szklanka mocnego naparu, może być aromatyzowana np. cynamonem
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • cukier brązowy - 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • jajko - 1 szt
  • mleko - ok. 1/4 szklanki
  • przyprawy - opcjonalnie - duża szczypta cynamonu lub mieszanki
Przygotowanie:

Bakalie pokrój w małe kawałki wielkości mniej więcej rodzynki.

Zaparz szklankę mocnej herbaty. Zalej nią bakalie i odstaw na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki, by owoce wchłonęły płyn i stały się miękkie.

Do nasączonych owoców dodaj jajko, wymieszaj.

Dodaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt suche (konsystencja zależy od tego, ile płynu wypiją owoce), dolej nieco mleka, 1/4 szklanki powinna wystarczyć.

Ciasto przełóż do foremki „korytka” wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz ok. 55 minut, przed podaniem dokładnie ostudź.

Kategorie przepisów