Świąteczne pierniczki na ostatnią chwilę

Ciąg dalszy mojego piernikowania i nauki dekorowania ciasteczek.
Jak widać na załączonych zdjęciach, naukę muszę kontynuować i ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć ;)
Ale jeszcze dojdę do perfekcji.
Dziś na talerz lądują pierniczki zrobione z dwóch przepisów.
Jedne (te od Dorotus76 ) wymagają leżakowania, aby mogły zmięknąć- moje w sumie już po kilku dniach były mięciutkie. Jednak miałam z nimi niemałe przeboje, gdyż ciasto bardzo się kleiło. Nie wiem czy za krótko wyrabiałam, czy taki już ich urok, ale ciasto bardzo się kleiło przy wałkowaniu i żadne tam podsypywanie mąką nie pomagało. I problem miałam z przenoszeniem ich na blachę, bo albo za cienkie i się rozpadały, albo za grube- już po upieczeniu.

Zdjęcie - Świąteczne pierniczki na ostatnią chwilę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Drugie (te od Margot, która z kolei ma je od Adriany) można zrobić kilka dni przed świętami- podobno, bo oczywiście moje wyszły twarde jak kamień (podejrzewam, że za dużo mąki sypnęłam), ale to nie ujmuje im smaku. Teraz sobie leżakują z jabłuszkiem w zamkniętym pojemniku i mają czas by zmięknąć :)
No cóż, spróbujemy jeszcze raz, może z innym przepisem.
Zdjęcie - Świąteczne pierniczki na ostatnią chwilę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oczywiście w czasie robienia ciasta, pieczenia i dekorowania moja wierna pomocnica dzielnie mi przeszkadzała ;)

Zdjęcie - Świąteczne pierniczki na ostatnią chwilę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierniczki za Dorotus76 (bez zmian)
Składniki na około 100 sztuk:

  • 55 dag mąki (+ więcej do podsypywania)
  • 30 dag miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym)
  • 10 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej)
  • kakao (opcjonalnie, tym razem dałam 2 łyżeczki)


Miód podgrzać (wg autorki przepisu) i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju (ja miodu nie podgrzewałam, rozpuściłam za to masło = świetnie się wałkowało). Wałkować podsypując mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.
Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem (słomką, lub lepszy - pomysł - wykałaczką, kręcąc nią).
Jeśli chcemy witrażyki, również przed upieczeniem, w dużym pierniczku wykrawamy mniejszy otworek, nasypujemy do niego pokrusznych landrynek (z górką) i pieczemy na papierze do pieczenia, ściągając po ostygnięciu.
Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne - smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy-takie, które nie rozpłyną się w czasie pieczenia!(mój dopisek)
Piec około 8 - 10 minut (piekłam 7 minut) w temperaturze 180ºC, jeśli z witrażykami 11 - 12 minut w temperaturze 150º.
Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu.
Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.

Ciasto piernikowe na pierniki do podjadania (Margot/Adriana)

  • 2 szklanki maki
  • 3/4 szklanki ciemnego cukru trzcinowego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka melasy- dałam miód
  • 1 jajko
  • saszetka drożdży 7gr
  • 2 duże łyżki masła
  • łyżeczka sody
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonego pieprzu czarnego
  • szczypta gałki muszkatołowej


Miód, melasę, przyprawy, kakao podgrzewam. Dodaję pozostałe składniki i wyrabiam gładkie ciasto. Ma być konsystencji plasteliny (jeżeli nie jest dosypuje maki, lub dolewam miodu w zależności czy za suche czy za rzadkie). Ciasto wałkuję między dwoma kawałkami folii spożywczej. Wałkuję na grubość około 0.5 cm, może troszkę więcej. Wykrawam ulubione kształty- najlepiej duże, nie a bardzo spiczaste- bo te lubią się przypalać. Piekę 7-9 minut w 190 stopniach Celcjusza. Kiedy ostygną pakuje do dużego słoja i zamykam szczelnie.

Przepisy z tych kategorii

3

Cynamonowe gwiazdki z cytrusow…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

4

Mini babki kokosowe

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

1

Czekoladowe mini serniczki z A…

montka montka
cukierenka

2

Ajerkoniakowe babeczki z rumow…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

2

Ciastka czekoladowe

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

4

Mini serniczki

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Przepisy z tych kategorii

9

Kaszka manna zapiekana z jabłk…

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

5

Tort czekoladowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kaszka manna z malinami

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

4

Rogaliki z białym serkiem

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

13

Domowe biszkopty dla dzieci

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Kruche ciasteczka dla dzieci –…

PomidoriBazylia PomidoriBazylia
Pomidor i bazylia