Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

Zdjęcie - Surówka z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Surówka z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Surówka z młodej kapusty Lubicie surówkę z kapusty? Według mnie, to jeden z najlepszych dodatków do wiosennych i letnich obiadów. Jest niezastąpioną częścią wszystkich zestawów sałatkowych. Ma świeży, doskonały smak, a do tego jest bogatym źródłem witamin. Latem we wszystkich smażalniach towarzyszy rybom, ale nic nie stoi na przeszkodzie (a nawet wskazane jest) żeby podawać ją także do mięs na grillu lub pieczonych. Może mieć wiele wariantów. Dzisiaj przedstawiam Wam lekką wersję z dodatkiem młodej marchewki, cebulki i sporą dawką zieleniny. Polecam :)

Składniki: 1 główka młodej kapusty
1/2 łyżeczki soli
1-2 łyżeczki miodu
1-2 marchewki
pęczek koperku
1 mała młoda cebulka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
3-4 łyżki oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)

Kapustę obrać z liści zewnętrznych i dość drobno poszatkować. Krótko ugnieść z solą i miodem. Odstawić na 5 minut. Marchewkę zetrzeć na tarce. Koperek i cebulkę posiekać. Kapustę połączyć z marchewką, cebulą i zieleniną. Dodać olej, doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Smacznego!

Kategorie przepisów