Stefanka – przepis

Najlepsze, przekładane ciasto miodowe jakie do tej pory jadłam. Wszystkie składniki są wspaniale ze sobą skomponowane i niczego nie jest za dużo. Pomimo, iż wygląda na skomplikowane, jest zupełnie odwrotnie. Ciasto jest bardzo popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale na inne uroczystości domowe również świetnie się nadaje. Wspaniale się kroi i nic nie wycieka, a kawałki wyglądają bardzo estetycznie. Pamiętajmy, aby każde ciasto, które posiada stężałą polewę kroić gorącym długim noże, uchroni to przed popękaniem wierzchu. Polecam wypróbować to przepyszne ciasto. Za przepis dziękuję Iguanie. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 16 g cukru waniliowego
  • 9 łyżek kaszy manny

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 1 czubata łyżka masła

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy, aż konsystencja będzie gładka i jednolita. Trzy blaszki o wym. 33×23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części i wylepiamy nim foremki. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 15 min do uzyskania złotego koloru.

Mleko gotujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Doprowadzone do wrzenia odstawiamy i dodajemy po łyżce kaszę cały czas energicznie mieszając. Ponownie gotujemy cały czas mieszając, aż konsystencja będzie przypominała budyń. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Jeden blat ciasta przekładamy do tej samej foremki, w której się piekły i dodajemy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając i wylewamy pozostałą część masy. Przykrywamy ostatnim blatem ponownie lekko dociskamy. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i smarujemy wierzch ciasta. Zostawiamy do stężenia czekolady. Ciasto wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki, najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego.

Zdjęcie - Stefanka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Stefanka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: , , ,

 

Przepisy z tych kategorii

Kruche Walentynkowe serduszka

Kruche Walentynkowe serduszka

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Walentynkowe tosty na śniadanie

Walentynkowe tosty na śniadani…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Valentynkowe muffinki z sercem

Valentynkowe muffinki z sercem

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Szakszuka

Szakszuka

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tort Rocher
1

Tort Rocher

atina atina
Tak sobie pichcę...

Ciasto cytrusowe na białkach

Ciasto cytrusowe na białkach

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Przepisy z tych kategorii

Omlet biszkoptowy bezglutenowy

Omlet biszkoptowy bezglutenowy

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kotlety z jajek

Kotlety z jajek

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Mini Pavlova z musem czekoladowym

Mini Pavlova z musem czekolado…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szkaszuka z kiełbasą i oliwkami

Szkaszuka z kiełbasą i oliwkam…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Kokosanki
1

Kokosanki

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Kokosanki na białkach

Kokosanki na białkach

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!