Stefanka – przepis

Najlepsze, przekładane ciasto miodowe jakie do tej pory jadłam. Wszystkie składniki są wspaniale ze sobą skomponowane i niczego nie jest za dużo. Pomimo, iż wygląda na skomplikowane, jest zupełnie odwrotnie. Ciasto jest bardzo popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale na inne uroczystości domowe również świetnie się nadaje. Wspaniale się kroi i nic nie wycieka, a kawałki wyglądają bardzo estetycznie. Pamiętajmy, aby każde ciasto, które posiada stężałą polewę kroić gorącym długim noże, uchroni to przed popękaniem wierzchu. Polecam wypróbować to przepyszne ciasto. Za przepis dziękuję Iguanie. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 16 g cukru waniliowego
  • 9 łyżek kaszy manny

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 1 czubata łyżka masła

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy, aż konsystencja będzie gładka i jednolita. Trzy blaszki o wym. 33×23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części i wylepiamy nim foremki. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 15 min do uzyskania złotego koloru.

Mleko gotujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Doprowadzone do wrzenia odstawiamy i dodajemy po łyżce kaszę cały czas energicznie mieszając. Ponownie gotujemy cały czas mieszając, aż konsystencja będzie przypominała budyń. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Jeden blat ciasta przekładamy do tej samej foremki, w której się piekły i dodajemy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając i wylewamy pozostałą część masy. Przykrywamy ostatnim blatem ponownie lekko dociskamy. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i smarujemy wierzch ciasta. Zostawiamy do stężenia czekolady. Ciasto wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki, najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego.

Zdjęcie - Stefanka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Stefanka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: , , ,

 

Przepisy z tych kategorii

Tarta z mascarpone i białej cz…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

1

Czekoladowe ciasto z cukinią

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Sernik na ciemnym spodzie

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Mus czekoladowy z borówkami i…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

2

Najlepsze brownie

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Sernik czekoladowy z jeżynami…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Gulasz z kurek z kaszą jaglaną

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wyznanie miłosne

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Zupa jogurtowa z pęczakiem. In…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Koperkowo-miętowa sałatka z pę…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Pączki na ostro ( z kaszą gryc…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pstrąg z tabbouleh i grillowan…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis