Stefanka – przepis

Najlepsze, przekładane ciasto miodowe jakie do tej pory jadłam. Wszystkie składniki są wspaniale ze sobą skomponowane i niczego nie jest za dużo. Pomimo, iż wygląda na skomplikowane, jest zupełnie odwrotnie. Ciasto jest bardzo popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale na inne uroczystości domowe również świetnie się nadaje. Wspaniale się kroi i nic nie wycieka, a kawałki wyglądają bardzo estetycznie. Pamiętajmy, aby każde ciasto, które posiada stężałą polewę kroić gorącym długim noże, uchroni to przed popękaniem wierzchu. Polecam wypróbować to przepyszne ciasto. Za przepis dziękuję Iguanie. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 16 g cukru waniliowego
  • 9 łyżek kaszy manny

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 1 czubata łyżka masła

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy, aż konsystencja będzie gładka i jednolita. Trzy blaszki o wym. 33×23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części i wylepiamy nim foremki. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 15 min do uzyskania złotego koloru.

Mleko gotujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Doprowadzone do wrzenia odstawiamy i dodajemy po łyżce kaszę cały czas energicznie mieszając. Ponownie gotujemy cały czas mieszając, aż konsystencja będzie przypominała budyń. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Jeden blat ciasta przekładamy do tej samej foremki, w której się piekły i dodajemy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając i wylewamy pozostałą część masy. Przykrywamy ostatnim blatem ponownie lekko dociskamy. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i smarujemy wierzch ciasta. Zostawiamy do stężenia czekolady. Ciasto wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki, najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego.

Zdjęcie - Stefanka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Stefanka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: , , ,

 

Przepisy z tych kategorii

4

Kakaowa szarlotka z budyniem

Kaś Kaś
Bake&Taste

2

Sernik z jabłkami i mango oraz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

5

Tort marchewkowy

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

2

Sernik dyniowy na owsianym spo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

3

Rolada bezowa z mascarpone

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Schweizer Rüblitorte – Tort ma…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Jeżynówka - nalewka z jeżyn

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Owsiane bagietki

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Kruche ciasteczka z dynią (pie…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta dyniowa z cytrynowym kre…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

1

Tarta limonkowa

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Tarta a'la kurczak z rożna

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją