Staropolski ocet jabłkowy na miodzie

Staropolski ocet jabłkowy na miodzie

Zdjęcie - Staropolski ocet jabłkowy na miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezon na jabłka w pełni więc może warto pomyśleć o zrobieniu domowego, staropolskiego octu jabłkowego na miodzie. Jest on zdecydowanie lepszy od sklepowego spirytusowego. Ma wiele mikro i makro elementów oraz minerałów. Można go również stosować do potraw kulinarnych. Nasze babcie kiedyś robiły taki ocet w domu, teraz też wiele osób taki robi. Prosty i szybki w przygotowaniu ocet jabłkowy podpatrzyłam na blogu ania-gotuje.pl.

Taki ocet wykonamy w kilkanaście minut. Potem musimy poczekać około 4 - 6 tygodni na naturalną fermentację. Jeśli chodzi o odmianę jabłek, to jest ona nie ważna. Ważne jest, żeby były one bez chemii. Najlepiej takie w własnego sadu, albo od znajomego sadownika.

Podane niżej składniki są na 1 kg owoców. Jeśli chcecie zrobić podwójną porcję, to składniki trzeba zwiększyć. Taki ocet posiada około 5% stężenia kwasu octowego.

Składniki:

Jak zrobić staropolski ocet jabłkowy na miodzie?

1. Wodę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Duży słój dobrze myjemy i wyparzamy. Możemy to zrobić np. w zmywarce do naczyń. Jak woda ostygnie, to wlewamy ją do słoja.

2. Do wody dodajemy miód. Jeśli jabłka są bardzo dojrzałe i słodkie dajemy mniej, jeśli kwaśne lub mało dojrzałe dajemy więcej. Teraz wszystko mieszamy, żeby miód się nam rozpuścił. W takiej proporcji miód bardzo łatwo się rozpuszcza.

3. Jabłka porządnie myjemy, usuwamy ogonki i kroimy na pół, potem na ćwiartki (nie ma potrzeby pozbywania się gniazd nasiennych). Następnie jabłka kroimy na mniejsze kawałki. Jak mamy obierki, to oczywiście mogą one być zamiast jabłek. W myśl zasady zero waste nie marnujemy żywności.

4. Tak przygotowane jabłka umieszczam w słoiku z miodową wodą. Kawałki jabłek nie powinny wystawać z wody. Groziłoby to powstaniem pleśni. Taki zepsuty nastaw trzeba koniecznie wyrzucić. Dlatego dodaj więcej wody, żeby jabłka ładnie zakryła.

5. Słój przykrywamy przewiewnym materiałem i zabezpieczamy gumką lub zawiązujemy sznurkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Taki ocet odstawiamy na 4 tygodnie. Przez pierwszy tydzień każdego dnia mieszamy nastaw octowy łyżką. Jeśli jabłka będą wystawały nad powierzchnię wody, to starajmy się ugnieść je w dół. Przez pierwsze kilka dni na górze będzie zbierała się piana, którą poprzez mieszanie usuwamy.

Po około 10 dniach owoce jabłek stają się ciężkie i opadają na dno słoja. Teraz zostawiam słoik z nastawem octowym do spokojnej pracy. Na górze pojawi się biała maź, przypominające galaretę. To naturalne i poprawne zjawisko, które świadczy, że proces fermentacji octu przebiega prawidłowo.

Po 4 - 6 tygodniach zdejmujemy z wierzchu białą mazistą substancję, którą możemy także wykorzystać do przygotowania kolejnego octu. Ocet jabłkowy zlewamy przez czystą ściereczkę kuchenną do wyparzonego słoika i odstawiamy w chłodne miejsce bez dostępu światła.

Przez następne 30 dni ocet jabłkowy będzie dojrzewał. Po upływie tego czasu pozbywamy się osadu. Przez czystą ściereczkę kuchenną i lejek zlewamy dojrzały już ocet do wyparzonych butelek. Ocet ma naturalny mętny osad, ponieważ nie jest przez nas filtrowany. Dzięki temu zachowuje cenne właściwości zdrowotne. Tak przygotowany ocet przechowujemy w chłodnym miejscu.

Jak powinniśmy stosować ocet jabłkowy:
Octu jabłkowego nie powinniśmy pić samego, ponieważ może podrażnić nasz żołądek, podrażnić przełyk i zniszczyć szkliwo. Taki czysty ma zbyt kwaśny odczyn i dlatego najlepiej rozcieńczyć go z wodą. Najlepiej pić 1 – 2 łyżki octu wymieszane w szklance wody. Taki roztwór możemy pić dwa razy dziennie przed posiłkiem. Rano najlepiej na czczo.

Ocet jabłkowy ma wiele właściwości zdrowotnych. Do jego najważniejszych składników należy pektyna. To ona decyduje o jego właściwościach zdrowotnych do których należą obniżenie poziomy cholesterolu, cukru we krwi, reguluje ona ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Taki ocet zawiera mnóstwo substancji odżywczych takich jak aminokwasy, polifenole, kwasy octowe, mlekowe i cytrynowe. Jest też źródłem cennych witamin takich jak witamina A, C, B i E oraz składników mineralnych do których należą potas, sód, wapń, krzem, fosfor czy żelazo. Jest też naturalnym probiotykiem.

Domowy ocet jabłkowy można stosować również w kuchni. Możemy go dodawać do wielu potraw, sprawdza się też jako naturalny konserwant. Jest idealny do wszelkiego rodzaju marynat i sosów sałatkowych. Dobrze pasuje do drobiu i wieprzowiny ponieważ wzmacnia ich smak.

Taki ocet możemy dodać również do płynu do naczyń i wzmocni on wtedy jego działanie. Dzięki niemu szybciej pozbędziemy się tłuszczu. Możemy go używać do mycia okien czy luster. Dodany do wody będzie świetnie dezynfekował powierzchnie, które możemy takim roztworem umyć. Ten sam roztwór idealnie oczyści owoce i warzywa.


Kategorie przepisów