Śledzie w śmietanie

Śledzie w  śmietanie

Śledzie są moim ulubionym wigilijnym daniem spośród tych tradycyjnych. Chociaż  w śmietanie nadają się na stół raczej drugiego dnia to ja takie śledzie  mogę jeść cały rok, może z wyjątkiem upalnego lata. W przepisie podane były płaty solone, ja jednak użyłam płatów z zalewy octowo - korzennej. Uwielbiam je a w towarzystwie śmietany świetnie się te smaki "przegryzły".

Zdjęcie - Śledzie w  śmietanie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 40 dag solonych filetów śledziowych
  • 0,5 l mleka
  • liść laurowy
  • cebula
  • jabłko
  • pół selera
  • szklanka gęstej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • cytryna
  • sól, pieprz

Filety zalać mlekiem z liściem laurowym, odstawić na dobę do lodówki, odcedzić. Cebulę i jabłko obrać i posiekać, selera obrać, opłukać, zetrzeć na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny. Majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić, połączyć z selerem, cebulą i jabłkiem, posmarować śledzie, ułożyć na talerzu i dowolnie udekorować.

Smacznego:)

Kategorie przepisów