Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanie

Zdjęcie - Śledź w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przed Wigilią, na zaostrzenie apetytu, obowiązkowo serwowane są u nas śledziki. Na ten czas, polecam klasycznego śledzia w śmietanie, który,  poza śledziem z migdałami i śledziem z buraczkami, znajduje się w mojej topowej trójce ulubionych wersji śledzi.

Składniki:

  • 500g filetów śledziowych
  • 2 -3 cebule
  • 1 jabłko
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz, papryka do smaku

Śledzie namoczyć.
Pokroić w grubą kostkę.
Cebule posiekać, sparzyć na sitku.
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Śledzie połączyć z cebulą, jabłkiem.
Dodać śmietanę i majonez.
Doprawić pieprzem i papryką do smaku.
Śledzie włożyć na kilka godzin do lodówki.

Zdjęcie - Śledź w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śledź w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śledź w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śledź w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śledź w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów