Shortbread

W ramach Tygodnia Kuchni Brytyjskiej przygotowałam shortbread - tradycyjną szkocką przekąskę. Jest to nic innego jak mocno maślane i kruche ciasteczka. Przepis pochodzi z książki Carol Wilson, Christopher Trotter "Scottish Heritage Food and Cooking".

Zdjęcie - Shortbread  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na formę 25x30 cm:

  • 275 g mąki
  • 25 g mielonych migdałów
  • 225 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wmieszać skórkę z cytryny. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami i całość dokładnie wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, a wierzch równo rozsmarować przy pomocy metalowej szpatułki lub noża.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, przez około 20-25 minut. Zaraz po upieczeniu ciasta, jeszcze gorące pokroić na kawałki. Przestudzić, a następnie do całkowitego wystygnięcia rozłożyć na metalowej kratce.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Shortbread  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Shortbread  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Parlies - Edinburgh Parliament…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Kakaowe babeczki z piwem Guinn…

montka montka
cukierenka

3

Welsh Cakes

atina atina
Tak sobie pichcę...

1

Zapiekanka mięsna z soczewicą…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

3

Zapiekanka wiejska (cottage pi…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Szkockie Petticoat Tails pachn…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Przepisy z tych kategorii

3

Waniliowe babeczki z kremem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Imbirowe muffiny ze śliwkami n…

montka montka
cukierenka

Jesienne drożdżówki z jeżynami…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Rożki piwne (piwoszki)

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Pełnoziarniste ciasteczka a'la…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Malinowe bułeczki drożdżowe

mollisia mollisia
Walka w kuchni