Shortbread

W ramach Tygodnia Kuchni Brytyjskiej przygotowałam shortbread - tradycyjną szkocką przekąskę. Jest to nic innego jak mocno maślane i kruche ciasteczka. Przepis pochodzi z książki Carol Wilson, Christopher Trotter "Scottish Heritage Food and Cooking".

Zdjęcie - Shortbread  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na formę 25x30 cm:

  • 275 g mąki
  • 25 g mielonych migdałów
  • 225 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wmieszać skórkę z cytryny. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami i całość dokładnie wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, a wierzch równo rozsmarować przy pomocy metalowej szpatułki lub noża.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, przez około 20-25 minut. Zaraz po upieczeniu ciasta, jeszcze gorące pokroić na kawałki. Przestudzić, a następnie do całkowitego wystygnięcia rozłożyć na metalowej kratce.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Shortbread  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Shortbread  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Parlies - Edinburgh Parliament…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Kakaowe babeczki z piwem Guinn…

montka montka
cukierenka

3

Welsh Cakes

atina atina
Tak sobie pichcę...

2

Keks królewski

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Kulebiak z kapustą i grzybami

Laura Laura
Cafe Babilon

Ciasteczka z orzechami włoskim…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe ślimaki z makiem, wi…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Ciasteczka z płatkami owsianym…

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

Miękkie pierniczki na ostatnią…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Adwentowe anyżowe "orzeszki"

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Rożki pistacjowo-marcepanowe

figmara figmara
figowe smaki

1

Muffiny piernikowe renifery

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny