Shortbread

W ramach Tygodnia Kuchni Brytyjskiej przygotowałam shortbread - tradycyjną szkocką przekąskę. Jest to nic innego jak mocno maślane i kruche ciasteczka. Przepis pochodzi z książki Carol Wilson, Christopher Trotter "Scottish Heritage Food and Cooking".

Zdjęcie - Shortbread  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na formę 25x30 cm:

  • 275 g mąki
  • 25 g mielonych migdałów
  • 225 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wmieszać skórkę z cytryny. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami i całość dokładnie wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, a wierzch równo rozsmarować przy pomocy metalowej szpatułki lub noża.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, przez około 20-25 minut. Zaraz po upieczeniu ciasta, jeszcze gorące pokroić na kawałki. Przestudzić, a następnie do całkowitego wystygnięcia rozłożyć na metalowej kratce.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Shortbread  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Shortbread  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Parlies - Edinburgh Parliament…

MarcinH MarcinH
Grahamka

1

Kakaowe babeczki z piwem Guinn…

montka montka
cukierenka

3

Welsh Cakes

atina atina
Tak sobie pichcę...

Racuchy drożdżowe z bananami +…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Chleb żytni na zakwasie, z kum…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Pszenny chleb z suszonymi pomi…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Roladki ciasta filo z twarogie…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Budyń waniliowy z karmelizowan…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Zielone szparagi zapiekane pod…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Spaghetti z jarmużowym pesto i…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Tagliatelle z kurczakiem i szp…

Dzi Dzi
karmelowy

1

Koperkowa pasta z awokado i ja…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku