Shortbread

W ramach Tygodnia Kuchni Brytyjskiej przygotowałam shortbread - tradycyjną szkocką przekąskę. Jest to nic innego jak mocno maślane i kruche ciasteczka. Przepis pochodzi z książki Carol Wilson, Christopher Trotter "Scottish Heritage Food and Cooking".

Zdjęcie - Shortbread  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na formę 25x30 cm:

  • 275 g mąki
  • 25 g mielonych migdałów
  • 225 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wmieszać skórkę z cytryny. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami i całość dokładnie wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, a wierzch równo rozsmarować przy pomocy metalowej szpatułki lub noża.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, przez około 20-25 minut. Zaraz po upieczeniu ciasta, jeszcze gorące pokroić na kawałki. Przestudzić, a następnie do całkowitego wystygnięcia rozłożyć na metalowej kratce.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Shortbread  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Shortbread  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kakaowe babeczki z piwem Guinn…

montka montka
cukierenka

3

Welsh Cakes

atina atina
Tak sobie pichcę...

Księżycowe ciasteczka rumowe

mollisia mollisia
Walka w kuchni

4

Mini babki kokosowe

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

2

Czekoladowe mini serniczki z A…

montka montka
cukierenka

2

Ajerkoniakowe babeczki z rumow…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

2

Ciastka czekoladowe

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

4

Mini serniczki

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

8

Wielkanocne bułeczki zajączki

ilovebake ilovebake
I Love Bake

5

Muffinki z jabłkami i cynamone…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

2

Muffinki "After Eight"

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Drożdżówki z kremem migdałowym…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku