Sernik z rabarbarem i kruszonką

Sernik z rabarbarem i kruszonką

Proszę sobie wyobrazić kruchy ciasteczkowy spód, kremową, rozpływającą się w ustach masę z białą czekoladą, kwaskowaty rabarbar ze skórką cytrynową i szczyptą cynamonu oraz maślaną kruszonkę.

O mamuniu! 

Sernik z białą czekoladą, rabarbarem i kruszonką

Spód:

  • 400 g maślanych ciasteczek
  • 130 g topionego masła
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g wiórków kokosowych*
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • kg twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g białej czekolady + 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 120 g cukru pudru
  • łyżka skórki z cytryny
  • łyżka cytrynówki lub soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej

Rabarbar:

  • 400 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka skórki startej z cytryny

Kruszonka:

  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g płatków migdałowych
  1. Ciasteczka rozkruszamy wałkiem lub blenderem, dodajemy płatki migdałowe, wiórki kokosowe, sól, topione masło, mieszamy.
  2. Tortownicę wykładamy od spodu pergaminem, boki smarujemy topionym masłem. Przekładamy do środka ciasteczkową masę wykładając spód i ścianki formy. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
  3. W kąpieli wodnej (w misce nad rondlem z gotującą się wodą) roztapiamy białą czekoladę z kremówką, mieszamy i studzimy.
  4. Twaróg miksujemy stopniowo dodając składniki w kolejności: jajka, topioną białą czekoladę, kremówkę, cukier puder, skórkę i sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną lub ryżową.
  5. Masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód, wierzch wyrównujemy.
  6. Rabarbar kroimy w plasterki, mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem, skórką z cytryny i cynamonem. Wykładamy na wierzch sernika.
  7. Miękkie masło ucieramy z mąka, cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Utworzoną kruszonką posypujemy z wierzchu sernik.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Sernik pieczemy przez 15 minut, aż kruszonka się delikatnie zarumieni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy jeszcze 1,5 h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy uchylone drzwiczki.
  9. Ostudzony sernik wkładamy przed krojeniem do lodówki.
Wskazówki

*Wiórki kokosowe można zastąpić większą ilością płatków migdałowych lub zrezygnować z tego dodatku i dać więcej pokruszonych ciasteczek/mniej topionego masła.

Zdjęcie - Sernik z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów