Sernik z brzoskwiniami

Sernik z  brzoskwiniami

Ten sernik już zawsze będzie kojarzył mi się z moim dzieciństwem. Piekła go często moja mama i pamiętam, że bardzo go lubiłam. Klasyczny, tradycyjny sernik, na cienkim spodzie, z dodatkiem brzoskwiń, ukrytych pod lekką pianką i kruszonką. To nie może nie smakować, zapewniam Was.

Przepis z zeszytu mojej mamy.

Zdjęcie - Sernik z  brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (blaszka o wymiarach 31x26 cm):

Spód:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy
  • pół szklanki cukru

Beza:

  • 4 białka
  • pół szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwiń w syropie

Wykonanie:

Spód:

Mąkę posiekać nożem razem z masłem. Dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie nierówne części (1/3 i 2/3), zawinąć w folię. Większą część ciasta schłodzić w lodówce przez pół godziny, mniejszą umieścić w zamrażalniku. Po pół godzinie rozwałkować ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170 stopni przez 15 minut.

Masa serowa:

Miękkie masło utrzeć z cukrem, twarogiem, jajkiem i budyniem. Gotową masę wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę i dobrze odsączone brzoskwinie. 4 białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pianę wyłożyć na brzoskwinie. Całość przykryć startym ciastem z zamrażalnika. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzin. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Zdjęcie - Sernik z  brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z  brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


 


Kategorie przepisów