Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

O jego smaku decydują dwa składniki: kremowy ser Philadelphia i słodko-słone ciasteczka Digestive. Przy tradycyjnym serniku ważne jest połączenie masła z dużą liczbą żółtek, potem twaróg i ubita piana z białek. Tak przynajmniej wygląda większość przepisów na sernik. W przypadku sernika nowojorskiego ser musi mieć co najmniej 20 proc. tłuszczu, ważna jest też śmietana, jaja i brak masła, co powoduje, że jest on cięższy, wilgotny, kremowy i aksamitny. Nie ma też charakterystycznej brązowej skórki. Z wierzchu jest biały i płaski jak stół. Prezentuję dzisiaj mój urodzinowy sernik nowojorski, pierwszy sernik na blogu i pierwszy, jaki upiekłam. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że był idealny. Moi goście mogą to potwierdzić.Zdjęcie - Sernik nowojorski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:Spód:

280 g ciasteczek digestive (lub herbatników),pokruszonych

140 g roztopionego masła

Masa serowa:

900 g serka kremowego typu philadelphia lub twarogu mielonego przynajmniej dwukrotnie

250 g drobnego cukru do wypieków

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1,5 łyżeczki soku z cytryny

3 duże jajka

1 żółtko

200 ml kwaśnej śmietany 18%

Polewa:

220 ml kwaśnej śmietany 18%

1 łyżka drobnego cukru

2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:Spód:

Ciasteczka rozdrabniamy blenderem na piasek i mieszamy z roztopionym masłem. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, tak aby brzegi papieru wystawały poza formę. Tortownicę z zewnątrz owijamy dokładnie folią aluminiową, minimum dwa razy. Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej, dlatego musimy dokładnie zabezpieczyć go przed dostaniem się wody do środka. Masą ciasteczkową wykładamy dno tortownicy, dociskamy, wyrównujemy i chłodzimy 30 minut w lodówce.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę, ale niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik nowojorski po upieczeniu powinien być płaski jak stół.
Masę serową wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód.Jak już wspominałam, sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Gotujemy więc wodę w czajniku. Formę z sernikiem (owiniętą z zewnątrz folią aluminiową) umieszczamy w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości formy z sernikiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wstawiamy formę z sernikiem i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 110 stopni C i pieczemy kolejne 60 minut, lub dłużej, do momentu, aż cała powierzchnia sernika będzie ścięta i sprężysta (sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchnię sernika na środku).Wyłączamy piekarnik, sernik pozostawiamy w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylamy drzwi piekarnika. Po godzinie wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie.
Polewa:

Wszystkie składniki polewy mieszamy do gładkości. Polewą z kwaśnej śmietany smarujemy sernik równo na całej powierzchni. Chłodzimy w lodówce przez minimum 12 godzin.

Zdjęcie - Sernik nowojorski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik nowojorski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik nowojorski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów