Sernik nowojorski

Sernik  nowojorski

Ten sernik znają chyba wszyscy. I nie dziwię się, że wzbudza on powszechny zachwyt bo jest naprawdę wspaniały. Nie będę się o nim rozpisywać bo cokolwiek napiszę to będzie banał. Jedynie zachęcam do jego upieczenia, jeśli ktoś jeszcze się waha bo naprawdę warto.

Zdjęcie - Sernik  nowojorski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g ciasteczek typu digestive
  • 75 g masła, roztopionego
  • 800 g sera kremowego
  • 190 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 30 ml soku z cytryny
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • kakao do posypania

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st. C. Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem. Ciasteczka zmielić, wymieszać z masłem i wyłożyć nimi dno tortownicy. Ser, 170 g cukru pudru, jajka, żółtka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii i sok z cytryny zmiksować do czasu, aż powstanie nam gładka masa. Następnie wylać ją na spód z ciasteczek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godzinę. Śmietanę, pozostały cukier i wanilie zmiksować. Posmarować masą upieczony sernik i wstawić go na kolejne 10 minut do piekarnika. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowi ostygnąć. Następnie wstawić go do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem oprószyć kakaem. 

Smacznego:)

Kategorie przepisów