Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

                      Lubicie fioletowy kolor? A lubicie jak jagody kolorują Wam język i zęby ? ;) hi hi hi ...:) Ja lubię :) Za to właśnie lubię jagodzianki i jagody wyjadane z miseczki. Ja w ogóle jagody lubię. No, umówmy się - lubię wszystkie owoce lata. A sernik jagodowy próbowaliście? Jeśli jeszcze nie, to mówię - musicie go spróbować! Mega jagodowy, mega fioletowy, pyszny, mięciutki. Bardzo nam smakował:) Można jeść na zielonej trawce, można na śnieżnobiałym obrusie (znając mnie obrus zaraz byłby fioletowy jak ja), jak kto lubi.
Przepyszny, polecam! A przepisik można znaleźć u Dorotuś oraz u Atinki (Atinko dziękuję za przypomnienie mła:*mła:*mła:*).

Zdjęcie - Sernik jagodowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód:

*150g ciastek digestive pokruszonych (ja dałam czekoladowe)

*75g masła roztopionego

Tortownicę o średnicy 22 cm dokładnie wyłożyć folią aluminiową. Ciastka wymieszać z masłem, wyłożyć na spód tortownicy i ugnieść. Całość schłodzić przez około 20 minut.

Składniki na masę serową:

*750g twarogu śmietankowego (ja dałam tylko 500g, bo więcej nie miałam)

*2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

*200g drobnego cukru

*4 jajka

*2 łyżki mąki

*1 łyżka soku z cytryny

*250g jagód

 

Polewa:

*250ml gęstej kwaśnej śmietany

*2 łyżki cukru pudru

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować na gładką masę, na końcu wmiksowując jajka (i od tego momentu tylko chwilę). Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód ciasteczkowy.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 55 minut (sernik powinien być ścięty na wierzchu, nie pieczemy do tzw "suchego patyczka").

Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut.

Po upieczeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Zdjęcie - Sernik jagodowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik jagodowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów