Sernik czekoladowy

                               Sernik czekoladowy - jeden z najsmaczniejszych. Zresztą co tu dużo pisać. Kto kocha serniki i czekoladę to pokocha ten wypiek. :) Sernik jest miękki, wilgotny, aromatyczny, pyszny. Bardzo polecam!

Przepis z książki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią". Podaję w wersji przez siebie zmienionej (między innymi powiększyłam ilość porcji, zmniejszyłam ilość śmietany i nie piekłam w kąpieli wodnej).

Całkiem spontanicznie sernik pasuje do Czekoladowego Weekendu Bei.:)

Zdjęcie - Sernik czekoladowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik czekoladowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na spód:

*250 g herbatników digestive

*100g miękkiego lub stopionego masła

Herbatniki zmiksować z masłem w malakserze, a następnie ugnieść na dnie tortownicy (u mnie o średnicy 23cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


Składniki na masę serową:

*1 kg mielonego twarogu

*220g cukru

*4 duże jajka

*4 duże żółtka

*50ml kwaśnej śmietany

*1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (mój dodatek)

*1/2-1 łyżeczki soku z limonki do smaku (użyłam soku z cytryny)

*ok 300g czekolady stopionej (użyłam: 200g czekolady deserowej + 100g mlecznej)

 

Twaróg utrzeć, aż będzie gładki, następnie wymieszać go z cukrem. Dodawać po jednym jajku i żółtku, za każdym razem ucierając. Dolać śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i utrzeć wszystko na gładką kremową masę. Jeśli nie będzie dość kwaskowata to dodać jeszcze soku z limonki/cytryny.

Delikatnie wmieszać stopioną czekoladę, sernik ma być marmurkowy, więc nie mieszać zbyt dokładnie.

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec około 1 godziny. Nigella radzi pieczenie w kąpieli wodnej, ja jednak piekę po swojemu.

Gotowy sernik powinien być lekko zrumieniony przy brzegach, po środku ścięty, lekko chybotliwy. Sernik studzić w wyłączonym piekarniku, a następnie po upływie ok. 30 minut delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i studzić. 

Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

Zdjęcie - Sernik czekoladowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik czekoladowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik czekoladowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik czekoladowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Łatwe ciasto z brzoskwiniami i…

Dzi Dzi
karmelowy

Kurczak tandoori

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Sztuka mięsa z ziemniakami w s…

figmara figmara
figowe smaki

Tarta z kremem chałwowym, gran…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Keczup łagodny z cynamonową nu…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Malinowe bułeczki drożdżowe

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Przepisy z tych kategorii

Suflet czekoladowy

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

2

Tarta orzechowa a'la snickers…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

2

Wtorek z kaszą 25: jaglany kre…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Drożdżowa gwiazda z nutellą

atina atina
Tak sobie pichcę...

Kolorowa babka

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Batoniki czekoladowo-orzechowe

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie