Sałatka z pieczonych buraków z fetą

Sałatka z pieczonych buraków z fetą

Zdjęcie - Sałatka z pieczonych buraków z fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sałatka z pieczonych buraków z fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Moje ostatnie odkrycie- pieczone buraki. Zajadam się nimi na ciepło i moim zdaniem, smakują dużo lepiej niż gotowane. Ich słodki smak bardzo dobrze komponuje się ze słoną fetą. Idealnie jakby była to oryginalna feta, ale dobry ser w typie lub ser kozi też się sprawdzą. Pyszny pomysł na przekąskę lub kolację! Trójka moich pomocników kuchennych doczekała się oficjalnego przedstawienia w blogosferze :)

SKŁADNIKI:

  • 4-5 średnich buraków
  • 150-200 g fety
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny


Buraki owinąć folia aluminiową i piec w temperaturze 180 C (termoobieg) około godziny (powinny być miękkie). Po wystudzeniu obrać (polecam wykonywanie tej czynności w rękawiczkach) i pokroić na grubsze plastry. Na plastry buraka pokruszyć fetę. Całość skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

Zdjęcie - Sałatka z pieczonych buraków z fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów