Sałatka z brukselki

Sałatka z brukselki

Zdjęcie - Sałatka z brukselki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jedliście kiedyś brukselkę na surowo? Nie? Ja też nie;-) Przez przypadek w necie oglądnęłam jak robi z nią sałatkę Martha Stewart. Bardzo mnie zaintrygowała, a że w lodówce akurat miałam jej zapas to od razu wzięłam się do roboty. Zabrakło u mnie tylko uprażonych pestek dyni, ale poprawię się następnym razem. Moja uwaga jest taka, żeby dużo wcześniej ją przygotować, żeby listki polane sosem zdążyły zmięknąć, bo u mnie były dość twardawe. Wg mnie można też poszatkować brukselkę.
Zdjęcie - Sałatka z brukselki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 30-40 dkg brukselek,
  • 2 łyżki pestek dyni ( pominęłam ),
  • 1 awokado,

sos:

  • drobno starta skórka z 1 cytryny (1 łyżeczka) plus 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki musztardy Dijon
  • 3 łyżki oliwy extra virgin oil
  • gruba sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie: W małej misce wymieszać ubijaczką skórkę i sok z cytryny oraz musztardę. Stopniowo dodawać oliwę, ubijać do powstania gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem. Brukselkę umyć i rozdzielić na pojedyncze liście. Uprażyć na suchej patelni pestki dyni. Delikatnie wymieszać listki z awokado pokrojonym w kostkę, polać sosem i posypać pestkami dyni.

Zdjęcie - Sałatka z brukselki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów