Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka
Zostałam obdarowana wielką ilością ogórków. Ogórki są duże, więc nie bardzo nadają się na kiszenie w całości, pozostają więc sałatki. Dziś pierwsza z nich - sałatka szwedzka. Będzie ona rewelacyjnym dodatkiem do jakiegoś zimowego obiadu.
Pracy niewiele, bo mój robot posiada cudowną przystawkę do plasterkowania. Pozostaje więc umyć ogórki i znaleźć chętnego mężczyznę do obsługi maszyny.
Przepis autorstwa Anovi zaczerpnęłam z Wielkiego żarcia. Ogórków duuużo, więc będzie następny ogórkowy przepis.

Sałatka szwedzka, najlepsze ogórki na zimę - Laura SKŁADNIKI:
  • 5 kg ogórków
  • 1 kg cebuli
  • 1 łyżka pieprzu świeżo mielonego
  • 4 łyżki soli
  • 0,5 kg cukru
  • 2 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki oleju
Ogórki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki lub w piórka. Wymieszać.
Składniki zalewy zagrzać (cukier i sól lepiej się rozpuszczą), zalać ciepłą ogórki, dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny (można zamieszać jeszcze ze dwa razy). Po tym czasie ogórki przełożyć do słoików, zalać powstałą zalewą.

Pasteryzować 7-10 minut.

Kategorie przepisów