Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

Zdjęcie - Sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 8 – 10 porcji:

  • pół sałaty lodowej
  • 8 filetów śledziowych a la matjas
  • 4 ogórki kiszone (ok. 250 g)
  • 1 cebula (ok. 100 g)
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 jajka na twardo
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • 3 łyżki Majonezu Delikatnego Winiary
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • sól i pieprz

Śledzie moczyć w mleku co najmniej 2 h. Następnie pokroić je w kostkę.

Sałatę porwać palcami na małe kawałki i przełożyć do miski (nie kroić nożem, bo zgorzknieje). Cebulę i ogórki pokroić w kostkę, jajko zetrzeć na tarce, wszystko dodać do sałaty i śledzi, następnie dodać groszek, majonez, śmietanę i musztardę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Zdjęcie - Sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów